tisdag, december 30, 2008
Hur man överlever julmaten på lång sikt
Litteraturkanon 2009
Das Parfum - Patrick Süskind (på tyska!)
Allt är vind - Jean-Marie Gustave Le Clézio
Gräset sjunger - Doris Lessing
Anna Karenina - Leo Tolstoj
Rosens namn - Umberto Eco
Stäppvargen - Herman Hesse
Cigarett/pool/volt - Per Hagman
Snö - Orhan Pamuk
Trollkarlen från Lublin - Isaac Singer
Sällsamma berättelser - Edgar Allan Poe
Ringaren i Notre Dame - Victor Hugo
Gösta Berlings saga - Selma Lagerlöf
Den högsta kasten - Carina Rydberg
Onåd - John Maxwell Coetzee
Min sons historia - Nadine Gordimer
Mor gifter sig - Moa Martinsson
Nässlorna blomma - Harry Martinsson
Svinalängorna - Susanna Alakoski
Bödeln - Pär Lagerkvist
Röda rummet - August Strindberg
Hannas litteraturkanon 2008 är färdigläst!
De tio första har jag redovisat här.
De fem nästa här.
Och de fem sista kommer här:
Moment 22 – Joseph Heller: Jag förstår varför den är en kultbok och jag förstår rent intellektuellt varför den är rolig. Dock har jag svårt att leva mig in i den så mycket att jag faktiskt skrattar. Det tog åtskilliga månader innan den var färdigläst.
Lolita – Vladimir Nabokov: Å herrregud! En man som är kär i sin styvdotter och utnyttjar henne sexuellt i flera år. Jaja, jag kan inte förstå bokens storhet. Jag vill inte låta moralistisk, men: I don't get it!
En dag i Ivan Denisovitjs liv – Alexander Solsjenitsyn: Mycket bra bok! Boken kretsar bara kring ett fåtal dygn i ett fångläger i Sibirien, men är ändå så fångande och spännande.
Och världen skälvde – Ayn Rand: Så har jag då läst den nyliberala bibeln. Jag vet dock inte om jag kan säga att jag blev frälst. Det politiska budskapet köper jag till viss del, men det skönlitterära var värre. "Pretto" är ett bra ord som jag gärna använder i beskrivningen om denna bok.
Exodus – Leon Uris: Mycket bättre än förväntat. Den judiska förföljelsen fram till Israels bildande skildras genom ett antal personers liv. Mycket bra sammanvävt och boken är otroligt gripande och sorglig. Alla som enbart står på Palestinas sida och talar om Israelisk ockupation, bör läsa denna bok.
måndag, december 29, 2008
Julaftons mat a la familjen Ericson-Lager
måndag, december 22, 2008
Här är den!
Gud jul alla läsare!
söndag, december 14, 2008
Årets pepparkaksbak
lördag, december 13, 2008
lördag, december 06, 2008
Demonstrationsfrihet är viktigt, men...
Den blocköverskridande debattartikel i DN idag är mycket sorglig och jag skäms över min partikollega Anna-Carin Bylund. Citat från artikeln:
"Den grundläggande demonstrationsrätten gäller, men man är inte garanterad att få demonstrera var som helst och hur som helst. Därför är det nödvändigt att göra en översyn av Ordningslagen. Polisen måste - i sin tillståndsgivning - få större möjlighet att prioritera vanliga medborgares självklara rätt att vistas i sin närmiljö utan att behöva ta skydd för flygande gatstenar."
Bylund o co fattar inte att de onda krafterna segrar när de vill inskränka demokratin för att "skydda" medborgarna. Det gör mig mörkrädd. Yttrandefrihet är vitkgit. Punkt. Inga men. Det blir bara fler och fler som inte fattar det och det känns inte bra för framtiden.
måndag, december 01, 2008
Grattis Hillary!

Jag träffade demokrater när jag var i USA och många av dem hade varit Clinton-supportrar. Jag citerar Lane: "Så mycket har gjorts för att förstöra för Clintonfamiljen och trots alla motgångar har Hillary kommit tillbaka. Vem vill inte ha en sådan fighter till president?"
Nu får USA en fighter till utrikesminister och det känns verkligen tryggt!
Nya böcker
Ful front feminism av Jessica Valenti är en feministisk kampbok där man uppmanas att läsa den om man inte trodde att man var feminist och resultatet lär bli att man blir det. Jag har börjat på den och den är ganska pratig, men rätt kul
A history of US feminisms av Rory Dicker är en bok om den amerikanska feminismens historia. Jag kom på att jag faktiskt saknar en bok om feminismens historia i mitt bibliotek. Kvinnohistoria har jag läst mycket om, men inte feminismens historia.
Jag återkommer så klart med recensioner!
Lite inspiration
Klart killen ska vara Lucia!
fredag, november 28, 2008
Vill du ha min röst?

Varför ska jag rösta på dig?
Viktigast för mig är integritet och övervakning. Således får du gärna berätta om var du står i frågan om IPRED, datalagringsdirektivet och lagstiftning som ska tvinga alla bloggare att registrera sig.
Sedan vill jag gärna rösta på folk som vill driva fri abort i hela EU.
Jag vet att jag ska rösta på Catrine Norrgård för hon är bra på alla vis. Feminist med en tydlig liberal kompass som jag vet inte kommer att svika i viktiga frågor. Catrine har jobbat i europaparlamentet och brinner för europatanken. Men det är inte bara hennes brinnande engagemang, utan också för att hon kommer att rösta rätt som gör att jag stödjer hennes kandidatur helhjärtat. Catrine är också otroligt smart och kan prata franska, något som faktiskt kan vara ganska användbart i Bryssel. Jag tycker att alla som kan bör rösta på Catrine provvalet.
Jag har funderingar på att rösta på några till, men övertyga mig gärna om att lägga min röst på just dig. Ni kan skippa allt om fred och mänskliga rättigheter, avskaffande av jordbrukspolitiken och frihandel för det förutsätter jag att ni står för - folkpartister som ni är!
torsdag, november 20, 2008
Eller så betalar vi skatt
Dessa får statligt kulturstöd. Och de tycker att det är bättre och finare och mer oberoende än att finansieras privat. Det är bara ett exempel på den svenska mentaliteten. Staten är inte du och jag utan en oberoende organisation som ger bort pengar. Pengar ska man få så att man har råd att leva som vanligt efter att man har förlorat sitt jobb (d v s ha råd med semester, bo i en stor villa och åka på AIK:s bortamatcher) och pengar ska gå till allt som är bra (d v s all kultur, simhallar på varje ort och alla små obskyra föreningar). När jag talade med amerikaner om detta var det många som satt och gapade. Är det SÅ ni har det? Eller så förstod de helt enkelt inte vad jag pratade om.
För de människorna jag träffade i USA är skatt något man betalar för att hjälpa de som behöver och för att skapa en trygghet så att alla vet att de klarar det mest nödvändiga om man förlorar jobbet. För en svensk handlar skatt om att man ska kunna leva på samma standard fast man varit arbetslös länge. Är det verkligen rimligt? Och är det rimligt att våra skattepengar ska finansiera stöd och bidrag till olika saker i samhället som skulle kunna finansieras privat? Många ser rött när man pratar om marknadsmässiga lösningar, något som är vanligare i USA, Då tycker de att det är bättre att alla, även de som inte vill, är med och betalar - allt för att slippa reklam som är av ondo.
Jag vet att jag låter som en nyliberal och att det låter som att jag inte tycker att vi ska betala skatt. Så är det inte. Jag tycker att vi ska betala skatt till det som är nödvändigt. Jag tycker inte att någon ska behöva svälta eller att någon ska nekas vård. Men om vi ska ha kvar vårt
måndag, november 17, 2008
Julpynt
Dag 8 i London
Dag 7 i New York
lördag, november 15, 2008
Dag 6 i New York
Dag 5 i Washington DC
fredag, november 14, 2008
Dag 4 i Washington DC
Jag hade ett mote med en intressant bloggare pa legendariska U street. Har var det upplopp efter Martin Luther Kings I have a dream-tal. Likasa var dett upplopp i tisdags nar Obama vann valet. Alla var utom sig av gladje. DC har 80 % svart befolkning.
Dag 3 i Washington DC
torsdag, november 13, 2008
Dag 3 & 4 i Washington DC
tisdag, november 11, 2008
Dag 2 i New York
Allt loste sig i slutet av dagen (hoppas jag) och de installda motena blev flyttade moten (till fredag da jag kommer tillbaka till NY). Sa nu kanns allt battre! En biljett till DC ar bokad och jag aker imorgon i svinottan. Jag ar ju anda vaken den tiden sa det kanns inte sa jobbigt.
Det ska bli kul att antligen satta igang med mitt projekt! (Och aven om det inte hor hit sa ska det bli kul att traffa min man som ar i DC.)
En av New Yorks coolaste byggnader! Flatiron Buildning - strykjarnsbyggnaden. Forra gangen jag var har hade vi aldrig vagarna forbi. Nu ar jag glad att jag tog en liten omvag!