onsdag, mars 05, 2008

Go Hillary!

Jag har inte skrivit något om det amerikanska presidentvalet. Det beror inte på att jag inte med spänning följt hela nomineringsprocessen, för det har jag verkligen gjort. Det beror snarare på att jag inte har känt mig så insatt och därför inte tyckt att jag har kunnat kommentera valet på ett klokt sätt. Nu har jag dock kommit till en annan slutsats och tänker därmed tillkännage att jag helhjärtat stödjer Hillary Clinton.

Demokraternas politik ligger mig närmast och det känns mest naturligt för mig att stödja dem. Sedan är det helt klart svårt att avgöra vem som jag borde södja, Clinton eller Obama. Amerikanska förhållanden är inte som svenska och många av deras åsikter är mig mycket främmande. För mig känns det dock så otroligt viktigt att USA har möjlighet att få en kvinnlig president. Hade Clintons politik varit åt skogen skulle jag naturligtvis inte stött henne bara för att hon är en kvinna, men i valet mellan henne och Obama är valet enkelt för mig.

Birgitta Ohlsson sa i morgonsoffan i SVT i morse att kvinnor över hela världen behöver förebilder. Oavsett politisk inriktning är kvinnor som kandiderar till höga poster och får höga poster, nödvändiga förebilder för andra som vill ta sig fram. Att det finns de som vågar, även om de inte når ändra fram, gör att fler kommer att våga. Och det är verkligen på tiden att en kvinna styr världens mäktigaste land.

Jag stödjer Hillary Clinton, både för att hon är kvinna och för att hon står för en bra politik. Det är idag en glädjens dag när det ser ut som att hon har vänt den negativa trenden från de senaste nomineringsvalen. Go Hillary!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag hoppas också så på Hillary :-)

Hanna sa...

Kul! Jag tycker alla runtomkring mig antingen är republikaner eller håller på Barack.

Staffan Ovesson sa...

Måste ens förebilder vara av samma kön som man själv? Känns som en trist förutsättning tycker jag.

Hanna sa...

Nej, det måste de såklart inte, men i en värld där få kvinnor har haft höga positioner tror jag att det behövs kvinnliga förebilder. Det är lättare att vara förebild för unga invandrakillar om man själv varit en ung invandrarkille en gång, till exempel.

Staffan Ovesson sa...

Jo, det är klart, om Hillary Clinton vinner, kan alla kvinnor som är gifta med fd presidenter känna att taket är borta...

OK, jag förstår din poäng, men det finns så många andra (rimliga och orimliga) förutsättningar som avgör vilka möjligheter man har. Jag tror inte det är så många kvinnor som tänker: "Om Hillary kan bli president, kan jag också bli det."

Hanna sa...

Jag håller itne helt med dig, Staffan. Jag tror att en kvinna på toppen kan göra skillnad, även om hon är en fd presidenthustru. En kvinna gör kanske inte så stor skillnad, men ju fler desto bättre. Hillary Clinton är ju inte den första kvinna som apsirerar på en presidentpost. Flera kvinnor har redan lyckats och jag tror inte att man ska underskatta symbolvärdet i att välrdens mäktigaste land styrs av en kvinna.