lördag, december 06, 2008

Demonstrationsfrihet är viktigt, men...

Nej! Inga men! Det är viktigt att man ska få demonstrera. Punkt. Att Salemdemonstrationerna urartar i stenkastning är inte nassarnas fel, hur gärna man än skulle vilja lasta dem. Nej, vi har en utomparlamentarisk vänster i Sverige som på allvar tror att om de inte stoppar högerextremister genom att puckla på dem så kommer människor att dö. Detta såg jag en kille prata om från Rättvisepartiet Socialisterna i Debatt för några veckor sedan och det ger en förklaring till varför det är så viktigt för dem att slåss. För det de inte har fattat, eller kanske ignorerar, är att ignorans förmodligen vore det bästa mot högerextrema rörelser. För allvarigt talat, hur många supporters tror ni att de har? Förmodligen färre av vad som tycker synd om dem när det kastas sten mot dem.

Den blocköverskridande debattartikel i DN idag är mycket sorglig och jag skäms över min partikollega Anna-Carin Bylund. Citat från artikeln:
"Den grundläggande demonstrationsrätten gäller, men man är inte garanterad att få demonstrera var som helst och hur som helst. Därför är det nödvändigt att göra en översyn av Ordningslagen. Polisen måste - i sin tillståndsgivning - få större möjlighet att prioritera vanliga medborgares självklara rätt att vistas i sin närmiljö utan att behöva ta skydd för flygande gatstenar."

Bylund o co fattar inte att de onda krafterna segrar när de vill inskränka demokratin för att "skydda" medborgarna. Det gör mig mörkrädd. Yttrandefrihet är vitkgit. Punkt. Inga men. Det blir bara fler och fler som inte fattar det och det känns inte bra för framtiden.

4 kommentarer:

Patrik sa...

Om du går in på svt.se och letar upp det programmet igen kommer du se att "en kille" från Rättvisepartiet Socialisterna inte alls pratade om att slåss. Däremot av vikten att fredligt blockera främlingsfientliga demonstrationer och visa sin avsky mot dem. Och du kommer ju inte med något som säger emot detta. När högerextrema rörelser tillåts figuera i gatubilden är det oundvikligt att attacker på invandrare, hbt-personer, socialister etc kommer öka. Det är också oundvikligt att en (förhållandevis) framgångsrik högerextrem rörelse kommer locka till sig mer folk, och vips så är vi i en ond cirkel, och folk dör. Du kanske missade mordbrandsattacken mot en familj i STHLM för bara några dagar sedan?

Däremot håller jag med om att debattartikeln var ett riktigt stolpskott.

Levertin sa...

De sex kommunpolitikerna framstår som tappade bakom vagnar. Demonstranterna "utnyttjar" inte grundlagen; de nyttjar den för att föra ut ett budskap. Om de attackeras av våldsamma motdemonstranter och det i sin tur leder till upplopp, innebär det per automatik att vi bör neka demonstranterna rätten att demonstrera? Om Centerpartiet aldrig skulle kunna hålla tal i ett visst område, utan att vissa grupper agiterade centerpartister med våld tills båda grupper var i luven på varandra, bör då Centerpartiet nekas rätten till att demonstrera? Resonemanget är löjligt och skulle innebära att våldsamma oppositionella krafter styr grundlagen.

Intressant analys av händelsen: http://www.anus.com/tribes/snus/archive/2008-12-06/Friheten_förtrycker_stoppa_fr

Anonym sa...

Håller med. Det finns inga "men" då det kommer till yttrandefrihet.

Hanna sa...

Patrik: "vikten att fredligt blockera främlingsfientliga demonstrationer och visa sin avsky mot dem" innebär ju i praktiken att det blir bråk. Vilken rätt tar ni er att hindra andra människor från att yttra sin åsikt? För vad innebär blockera? Och på vilket sätt skulle avsaknaden av er som "blockerare" leda till mer bråk? Självklart ska man ta avstånd från främlingsfientlighet och jobba för ett samhälle där alla respekteras, men gör man det bäst genom att kasta gatsten på nassedemonstrationer? Jag tror faktiskt att utan publik så skulle de inte få lika mycket uppmärksamhet = mycket bra! Nassar i Lidköping hade en gång ett torgmöte i Lidköping på norra Europas största torg. Hade det varit tre åhörare hade bilden i tidningen dagen efter blivit bra mycket bättre än den gratis publik som afa hade bussat dit från hela Västsverige. Helt vansinnigt om du frågar mig. DU får gärna förklara varför ni måste ta demokratin i egna händer.

Levertin: Du har helt rätt! I en demokrati måste även idioter ha rätt att uttrycka sin åsikt.

Maria: Jag vet att du är en sann vän av yttrandefriheten. Keep up the good work!