tisdag, februari 19, 2008

Litteraturkanon - halvvägs

Nu har jag kommit till hälften i min litteraturkanon som jag satte upp i oktober. Jag läser inte bara böcker från min lista, så det är därför det kan tyckas ta lite tid. Här kommer lite korta kommentarer av de böcker jag läst hittills, men eftersom recensioner av dessa böcker finns i massor så kommenterar jag bara hur de var att läsa.

Jag har läst böcker som jag inte skulle ha läst om det inte var för att jag ”tvingade” mig till det och jag har fått underbara läsupplevelser som jag då följaktligen inte skulle ha fått om jag inte läst dem. Sammanfattningsvis kan jag säga att jag är mycket nöjd med läsningen av dessa 10 första böcker och det blir nog fler litteraturkanon när denna är klar.

Böckerna:

En krönika om ett förebådat dödsfall - Gabriel García Márquez: Underbar. Tyvärr slutar den inte lika bra som den börjar, men det förstör inte boken. En bok som går snabbt att läsa.

Istanbul – Orhan Pamuk: Lite seg i början, men den tog sig ju äldre han blev (så brukar det ju vara i biografier). Jag vill definitivt läsa mer av Pamuk!

Lady Chatterleys älskare – D H Lawrence: Inte alls så bra som jag trodde. Jag hade lite svårt att förstå poängen faktiskt.

Brott och straff – Fjodor Dostojevskij: En mycket bra bok! Jag tyckte att den var lite seg att komma in i, men efter några hundra sidor kunde jag till och med längta efter att får läsa mer.

Äcklet – Jean-Paul Sartre: Mycket konstig, men så är ju Sartre också filosof. Boken tog sig dock och var inte helt outhärdlig att läsa.

Pianolärarinnan – Elfride Jelinek: Otroligt bra bok, i 200 sidor. De sista 50 sidorna var motsvarade inte alls början och jag var grymt besviken på slutet.

Den gamle och havet - Ernest Hemingway: Till min förvåning handlar boken bara om just den gamle och havet. Mycket tråkig bok, men den varade ju inte så länge, bara 70 sidor. Jag känner att jag måste läsa mer Hemingway för att få en rättvis bild av hans författarskap.

New York-trilogin – Paul Auster: Fantastiska tre böcker! Detta liknar inget jag tidigare läst och jag sträckläste alla tre böcker på några få dagar.

Snabba cash – Jens Lapidus: Bra och lättläst bok som verkligen ALLA har läst. Nu har även jag läst den. Lite overklig, men helt klart läsvärd.

Kristin Lavransdotter – Sigrid Undset: 870 sidor gammaldags svenska. Inte helt kul alla gånger. Boken hade sina goda stunder, men man måste nog vara en fighter för att ta sig igenom hela (för mig krävdes kräksjukan).

Inga kommentarer: