torsdag, april 22, 2010

Sveriges statschef planerar bryta mot svenska kyrkans vigselordning

Jag satte morgonteet praktiskt taget i vrångstrupen i morse. Är detta verkligen sant? Ska Victoria och Daniel frångå svensk vigseltradition och tillämpa brudöverlämning? Jag som trodde att Vickans bröllop skulle bli en slutpunkt för alla hollywoodinfluerade bröllop, men det kommer nu istället at bli ett startskott för en ny era där brudöverlämning blir norm.

Jag har tidigare skrivit om detta fenomen och varför det är skadligt för jämställdheten. Annika Borg skriver i sin artikel att brudöverlämning är en djup symbolisk handling och att det är viktigt för kyrkan att vigselakten symboliserar jämlikhet. För att visa att kvinnan och mannen båda är myndiga att fatta sina egna beslut, går de under vigselakten in tillsamman i kyrkan. Kyrkans tradition tycker jag är fin. Den visar att vi lever i ett land där kvinnor ä myndiga och får bestämma själva vem de ska gifta sig med.

Nu vill Victoria av alla människor ledas in av sin far, kungen och Sveriges statschef, när hon gifter sig med sin Daniel. Även om hon är en människa och själv, tillsammans med Daniel, ska få bestämma över sin vigsel så att den blir som de vill, så är det ändå så att vissa saker som de måste förhålla sig till. De måste t ex gifta sig i Storkyrkan och det finns en rad andra regler. Självklart borde en regel också vara att hålla sig till Svenska kyrkans vigselordning.

Jag tycker att det är oerhört allvarligt om Sveriges statschef kommer att släpa in sin dotter i kyrkan som vore hon en omyndig kvinna. Det en sak om romantiska tjejer runt om i Sverige har fått för sig att detta är en fin gest men en helt annan sak om Sveriges blivande statschef inte förstår att detta är en symbol för ojämlikhet.

Nu är jag inget fan av monarkin, men något gott borde detta bröllop föra med sig och det är att ge tjejer som vill överlämnas av sina fäder en ny förebild och tänka på ett nytt och mer jämställt sätt. Väljer Vickan att gå in med kungen så hoppas jag att republik införs snabbare än hon hinner överlämnas.

Fler som skrivit om detta: Karin Långström Vinge och Ordningsfrun

Jag återkommer i frågan, var så säkra!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Victoria är hel livegen när det gäller sitt äktenskap. Äktenskapet måste godkännas av kungen och regeringen innan det kan genomföras. Eftersom hon i denna bemärkelse inte kan har yttersta makten över sitt äktenskap är ju poängen att hon därmed också ska ledas in av sin nuvarande förmyndare och sedan lämnas till nästa. Helt logiskt!
/N. Kaiser

Hanna sa...

Förvisso. Eller så säger man som e-kuriren att hon bör ledas in av kungen OCH av statsministern, som också måste godkänna valet av make.

Galaxa sa...

Håller hel med dig, Hanna! Hollywood-tramserier och s.k. hederskultur (ogillar ordet, men du vet vad jag menar) är vad det är!

linda s sa...

håller med om att det doftar hederskultur och att det tar oss tillbaka allt för många år i tiden. hoppas innerligt att hon inte inspirerar andra kvinnor som står i tur att gifta sig.
bra att du för upp ämnet till diskussion!

Hanna sa...

Galaxa och Linda: Ja, jag är också bered att kalla det hederskultur, även om man kanske inte ska ta i så man spricker. Många försöker att tona ner symboliken och det tror jag är farligt. Vår blivande statschef ska föras in i kyrkan av sin far till sin blivande make. Kan vår blivande statschef inte klara sig själv? Det känns ju inte så tryggt för Sverige, eller?

Anonym sa...

jag har bloggat om detta i dag... http://lindrighuliganism.wordpress.com/2010/05/21/en-liten-tanke-angaende-brudoverlamning/