onsdag, maj 05, 2010

Vart är feminismen på väg och vem vill följa med?

Igår var jag på ett seminarium ordnat av Liberati som handlade om feminism. Titeln på seminariet var ”Vart är feminismen på väg och vem vill följa med”. Moderator var Isobel Hadley-Kamptz och debattdeltagare var Magnus Betnér, Maria Sveland och Louise Persson. Alla liberaler utom Sveland.

Tyvärr blev detta en debatt där de mesta kloka saker kom från vänster och debatten höll över lag mycket låg nivå. Men för att inte vara alltför kritisk utan mer fokusera på det som var bra så kommer här ett antal citat från diskussionen:

Magnus Betnér: Vi behöver stå ut med ett mindre liberalt samhälle på kort sikt för att få ett mer liberalt samhälle på lång sikt (om bland annat kvotering i bolagsstyrelser).

Maria Sveland: Feminism är inte bara åsikter, det är också kunskap.

Louise Persson angående att tro på att det finns strukturer som missgynnar kvinnor och att tro på Adam Smiths osynliga hand: Det är egentligen inte så stor skillnad.

Maria Sveland angående varför feminism blir så känsligt: Det är för privat och vidare att ingen vill konfronteras med frågor som: Varför är det alltid är jag som vet vad som fattas i kylslåpet.

Louise Persson angående bittermän som är arga på att kvinnor oftast får vårdnaden om sina i vårdnadstvister: De ser inte sambandet med odelad föräldraförsäkring och att de inte får vårdnaden. De skyller istället allt på feminismen.

Jag fick tillfälle att ställa en fråga och då också presentera Feministbiblioteket (såklart tar man chansen!). Jag frågade om de kunde se en backlash i samhället just nu, men det var ingen som trodde det. Jag ska utveckla mitt resonemang i den frågan vid ett senare tillfälle. Hur som helst var det en trevlig tillställning som slutade med två utdelade visitkort och två öl i goda vänner lag.

2 kommentarer:

linda s sa...

intressanta och tankeväckande citat!!

jag hoppas på lite feministisk stimulans nu under hbt-festivalen i gbg. ska lyssna på birgitta stenberg bl.a., och det är ju alltid fascinerande.

kram!

Hanna sa...

Vad kul! Hoppas att du delger oss andra på bloggen om vad du hört!

Kram