måndag, januari 26, 2009

Bonde söker fru-Emma vill manifestera sin ofrihet i TV på bästa sändningstid

Sista avsnittet av Bonde söker fru önskar jag att det aldrig hade sänts. TV4 vill kröna en lyckad säsong med ett fantastiskt sagobröllop. Tyvärr var alla ögon torra och allt det vackra förstördes. Varför? Jo, för att Emma Karlsson ville visa upp för hela svenska folket att hon inte kan stå på egna ben, utan måste leva med en man som tar hand om henne.

Hur kan jag påstå något så dumt? Det är inte dumt alls, det stavas brudöverlämning. Detta fenomen som kommit in i de svenska flickrummen från Hollywood och som får unga svenska tjejer att drömma om att känna sig beskyddade. Svenska kyrkan har avskaffat detta när äktenskap började ingås frivilligt och idag tar många präster och församlingar avstånd från det, men TV4 har inga problem med att brudöverlämning ingår i ett sagobröllop som ska sändas på bästa sändningstid.

Trots allt snack i programmet om att följa traditioner så valde Emma och Magnus att inte följa den svenska vigselordningen och gå in tillsammans i kyrkan som en symbol för att de ingår äktenskapet av fri vilja. Nej, Emma behövde bli ledd fram till altaret av sin far, trots att detta inte är tradition.

Varför Emma, varför vill du inte vara självständig? Varför vill du visa hela Sverige att du inte kan eller bör leva utan en man?

Som sagt, alla ögon var torra och jag beklagar att TV4 sänder sådan smörja. Fy för osjälvständiga tjejer som får för sig att allt som kommer från Hollywood är fint och hurra för alla tjejer som vägrar att följas fram till altaret som boskap!

Jag är ledsen Emma, men detta var inte fint.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Sånt du inte vet någonting om ska du inte yttra dig om..Det var jätte fint

Anonym sa...

Tänk att man inte kan glädjas med andra. Måste man se så trångsynt på detta med brudöverlämningen?? Och för den delen...vad är det för fel med att vilja bli omhändertagen av en man? Tror nog att Emma kan stå på egna ben och har en egen vilja även om de valde brudöverlämning som en del i cermonin. Mina ögon var iallafall inte torra....Tänk att känna sån kärlek till varandra!!

anti pk sa...

I dessa påtvingat mångkulturella tider är det väl trevligt att se hur vår egen tradition kan påverkas av andra, eller? Det gäller kanske inte för vissa kulturer? Sådana som kommer från "hemska" USA. Nej, då hade det väl varit bättre att de konverterade till islam så Magnus kunde tvinga på Emma en slöja och beröva henne på merparten av hennes civilrättsliga rättigheter. Det hade ju varit mer politiskt korrekt än vilken turordning man valde in i kyrkan. Jösses, ni feminister kan verkligen syna grader i helvetet.

ordningsfrun sa...

Bra skrivet, Hanna. Jag förstår inte heller varför svenska kvinnor vill införa en sed som symboliserar att kvinnan är underställd olika män under hela sin livstid. Jag värderar min frihet!

Anonym sa...

@ordningsfrun

Å gud va hemskt med en annorlunda tågordning!

Känner du likadant för de muslimska kvinnornas underlägsna ställning eller ska den som vanligt hyllas i det offentliga rummet? Som, inte får visa håret för andra män, som inte får läkarundersökas av andra män, som inte får vara ute och roa sig på kvällarna, som inte får vistas i samma lokal i moskéen, som (i illegalt unga år) riskerar att giftas bort med en man man aldrig träffat och där man förväntas helga honom och ge honom barn.

Lägg ner ert urbota, nästintill sjuka, förhållningssätt. Det ger en fadd smak i munnen om ni samtidigt skriker på att slöja inte ska förbjudas i offentligheten.

ordningsfrun sa...

Jag har pratat med en muslimsk kvinna om just detta. Hon berättade att hon (och flera av hennes vänner) var förvånade över att svenska kvinnor frivilligt gick med på att överlämnas. Hon är för övrigt själv gift med en muslimsk man som inte är rädd för att t ex vabba när hon har viktiga saker på jobbet, så det handlar inte om det.

Jag kan inte ge henne något bra svar på varför kvinnor i Sverige inte värderar sin frihet högre. Tyvärr.

David sa...

Hej anonyma sd-kommentarer!

Och ja, sjukt trist med sånt på tv4... Inte för att jag väntade mig något progressivt från kanalen som satsar på att vara public service utan de bra delarna.
:(

Hanna sa...

Tråkigt med anonyma kommentarer! Om ni visade vilka ni är hade vi kunnat få en bättre diskussion. Jag tycker att det är hemskt med muslimska kvinnor som inte ha frihet, varför skulle jag tycka att det var ok? OCh varför skulle ajg tycka att det var bättre att de konverterade till islam? Nej, det där var väl långsökt.

Hur ska man förbjuda slöja? Ska det också vara förbjudet att ha snusnäsduk på huvudet för att dölja att man inte har tvättat håret på fem dagar?

Och omhändertagen av en man, nej tack! Jag och min man tar hand om varandra, det tycker jag är mycket bättre för relationen.

Tack ordningsfrun! Så läge detta förekommer så fortsätter vi vår kamp mot dåliga hollywoodinfluenser ;o)

David, jag var också grymt besviken på TV och att de inte någonstans nämnde att detta inte var en svensk tradition. Man kan ju känna att dagens brudar behöver upplysas om detta.

Anonym sa...

tröttsamt att man som feminist, så fort man kritiserar en viss patriarkal tradition, ska behöva stå till svars för all världens ojämställdhet. visst, det är värre med tvångsäktenskap, könsstympning, kvinnohandel, våldtäkt etc etc än just fenomenet brudöverlämning - men - det hindrar väl inte att man ser paralleller mellan olika patriarkala strukturer, och ibland väljer att fokusera på, och kritisera, "den lilla" företeelsen?!
bra skrivet Hanna!
/Linda

Hanna sa...

Tack Linda! Jag blir smått vansinnig på att man inte får engagera sig för saker bara för att andra saker är värre. Hela mitt arbete brode vara rätt onödigt så länge det är krig i Gaza och folk svälter i nordkorea. Läste en krönika en gång om att det var skrämmande att folk engagerade sig för hemlösa katter och att de borde lägga sin energi i röda korset istället. Vilken jäkla attityd! Nej, allt engagemang (för bra saker) är bra engagemang!

Maria sa...

hmm... min sambo och jag tar hand om varandra, jag är "fri" att göra vad jag vill... Överlämning för mig är en fin och vacker tradition och JAG ser inte att det trycker ner mig som kvinna alls!!! Vissa saker är bra som ni feminister kämpar för... Men snälla att anstränga sig om att snacka skit om Bonde söker fru-Emma och försöka få tjejer som tycker om brudöverlämning att tycka som er är ju bara slöseri med tid... sikta in er istället på dom tjejer som ofriviligt blir gifta osv...

Brudöverlämning är hos vissa helt okey och fint... ni kanske inte tycker det men försök då inte få kyrkan att ta bort det för det är inget som ni/dom kan bestämma vad man har för egen önskan i en vigsel!!!!

Hanna sa...

Maria, du har fel i det att kyrkan inte kan bestämma, för det kan de. Kyrkan är ett samfund och om du inte gillar deras vigselordning så får du gifta dig borgerligt. Jag hoppas verkligen att krykan förbjuder det helt och hållet!

Bara för att du tycker att det är fint kommer jag aldrig att tycka det. För mig är det en del av ett bakåtsträvande som jag för alltid kommer att bekämpa så länge som det förblir vanligt.

Anonym sa...

Haha,fan vad bra skrivet! Du har faktiskt helt rätt i vad du skriver! Tror nog att dom flesta som såg programmet tyckte likadant! Det är ju SKRATTRETANDE, en ung tjej på 22 kastar sig in i ett giftemål med en man som hon kännt i max 3 månader.. Snacka om att kasta bort sitt liv.. Jag ger dom max 1 år,sen kommer det bli skillsmässa!