Igår kom jag hem från folkpartiets riksmöte och det var en mycket givande helg. Jag har min vana trogen haft en utställningsmonter där jag erbjuder en blogg- och webbskola. Tillsammans med underbara kollegor fick vi mycket besökare och lyckades inspirera många bra folkpartister om att börja använda sociala medier mer.
Jag valde att tillbringa min söndagskväll framför TV med glass och te och reprisen av melodifestivalen istället för att titta på Agenda, men jag har läst att Seved Monke har skrivit om den debatt som var mellan Jan Björklund och Wanja Lundby-Wedin om hushållsnära tjänster och det så kallade RUT-avdraget. Merit Wagner har också skrivit om detta idag.
Jag har tidigare skrivit om detta och blir nu irriterad över de nya uppgifterna om att det bara är höginkomsttagare som utnyttjar avdraget. Det perspektiv som personer som är motståndare till RUT har, är att det är överklassen som får subventionerad städhjälp. Med det perspektivet kan jag förstå att man som hängiven socialdemokrat tycker att det ska slopas, men låt oss se saken från den andra sidan.
Vilka är de som arbetar som städerskor? Ofta är det kvinnor som inte alltför ofta är födda i ett annat land och flytt från krig och andra hemskheter. Dessa kvinnor har tidigare jobbat svart, men får nu möjlighet till en vit arbetsmarknad. I tider där vi verkligen behöver fler jobb är det märkligt att den röd-gröna röran vill frånta tusentals människor sina vita jobb.
Ulf Lindberg försvarar idag i svd Almegas uträkning om hur populärt RUT-avdraget är. 11000 arbetar inom sektorn och 23000 nya köpare tillkommer varje månad. Med tanke på vänstertrojkans engagemang för alla SAAB-anställda så borde det gå tvärt emot deras politik att göra 11000 personer arbetslösa. Men tydligen är det viktigare att personer med hög inkomst inte ska kunna köpa billigare städhjälp i hemmet än att 11000 ska få behålla sina jobb.
Jämförelsen med ROT-avdraget är också skrämmande. Jag håller med Rasmus Jonlund om att man inte ska prata om manligt och kvinnligt i detta sammanhang, men trots det är det ju så att fler män jobbar inom byggbranschen och fler kvinnor inom städbranschen och det anses på något sätt fulare att inte kunna ”ta hand om sin egen skit”.
Fler som bloggat om RUT-avdraget: Carina Boberg, Christer Sörliden och Daniel Rhodin i Eslöv.
måndag, mars 15, 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
När man läser din artikel låter det som om det är ett bidrag till en viss grupp utsatta människor (är det bidragslinjen?)
Det som är skrämmande här är att om de som tidigare betalade för svart städhjälp istället gjorde rätt för sig så skulle det finnas arbeten för dessa "stackars" människor. Det är samma människor som var kriminella förut som idag belönas med avdrag för samma tjänster. Brott lönar sig
Väldigt cyniskt måste jag säga. Det är ju helt klart fler som har råd att köpa den typen av tjänster idag och fler människor som kan ansätllas i olika städföretag. Det låter på dig som att det bara är de som förut köpte tjänsterna svart som idag köper dem vitt. Jag tillhör gruppen som aldrig haft svart städhjälp, men nu har det vitt.
Men om man ser människor som inte kommer in på arbetsmarknaden och tvingas jobba svart som brottslingar så har man inte mycket gemensamt med mig...
Angående att lära politiker blogga.
Det finns ju två saker man bör lära sig vid bloggande, det ena är tekniken.
Det andra att man pratar direkt till folket, när man gör det så bör man vara mycket tydlig och hålla sig till fakta. den som surfar kan direkt kolla av saker över hela nätet. Stor skillnad mot att prata vid något inslag i TV där man har begränsat med tid. En läsare av bloggen kan direkt kolla av vad folks skriver mot andra bloggar och så vidare.
Så skall man vara effektiv som bloggare så är det mycket viktigt att man håller sig till fakta och är beredd och diskutera fakta utifrån flera olika synvinklar. Gör man inte det så kan ens blogg få helt motsatt effekt mot önskad, för de flesta vill nog något fördelaktigt för en själv med bloggen.
Ja, det är ganska basala saker när man lär folk att blogga.
Skicka en kommentar