onsdag, september 09, 2009

Böcker att läsa 2009 del 3

Nu har jag läst färdigt den 15:e boken i min litteraturkanon och jag ska redogöra för dem. Här och här hittar ni de övriga tio som jag läst.

Allt är vind - Jean-Marie Gustave Le Clézio: En bok om fransk kolonialism. En gammal dam berättar om sin barndom på Mauritius och hur hon var tvungen att fly därifrån när landet blev fritt. Jag gillade denna bok.

Nässlorna blomma - Harry Martinsson: Mamma, den var lika trist som du mindres den från din barndom!

Min sons historia - Nadine Gordimer: Jag gillade denna berättelse om frihetskämpen i Sydafrika och hur hans kamp drabbade familjen. En otroligt gripande bok. Det känns som att rasproblematiken i Afrika är ett genomgående tema hos många noblempristagare på senare tid (Gordimer 91, Coetzee 03, och Lessinger 07).

Rosens namn - Umberto Eco: Den var i början väldigt seg, men sedan lossnade det och denna klosterdeckare blev otroligt spännande!

Stäppvargen - Herman Hesse: Ibland blir det lite för svårt och tungt. Jag var inte så imponerad.

Nu kan jag också meddela att jag håller på att läsa bok nummer 60 och att denna bok är Anna Karenina. Jag måste se till att speeda upp om jag ska bli klar med alla böckerna före jul.

Stäppvargen läste jag ut i helgen på Gotlandsfärjan. Jag var på Gotland i helgen för att fira svärmors 65-årsdag. Såhär kul hade jag:

Stora Torget i Visby

Fårö.

3 kommentarer:

Jenny Insulan sa...

Jag läste Anna Karenina på engelska för några år sedan och jag skulle nog aldrig läst ut den om det inte var min sista bok på en resa. Nu är jag dock glad att jag läst den.

Ska bli kul att höra vad du tycker!

linda sa...

intressant att få ta del av din redogörelse!! du är duktig, som tar dig igenom så många mossiga böcker ;-)
och många bra, såklart, också!
kram och hälsningar tillbaka från ett urtrist Lisch...

Hanna sa...

Jenny: Jag misstänker att det inte kommer att bli en kul läsning, men jag ska igenom den. Inget kan vara värre än Kristin Lavransdotter som jag läste förra året.

Linda: Man får verkligen läsa många bra böcker man inte skulle läsa på detta sätt, men många böcker lämnar mig tämligen oberörd faktiskt. Håll ut därhemma!