fredag, januari 30, 2009

Vad är alla antifeministiska tjejer rädda för?

Jag blir så trött på alla tjejer som bara bubblar av fördomar mot feminister. Vi borde vara systrar som kämpar för samma sak, men vi är bittra fiender. Varför?

Jag tror det finns en rädsla för vad feminismen står för. Feminism innebär inte bara att du ska dela på hushållsarbetet utan också att du ska stå på egna ben och vara självständig. Detta är nog en självklarhet för i princip alla kvinnor i Sverige idag - i teorin. I praktiken finns det förmodligen många som gärna backar från att lära sig meka med bilen eller skruva ihop en Billy. I gengäld tar de mer ansvar för hem och barn.

Det finns tjejer som frågat mig vart jag står den dagen en hylla ska sättas upp eller en soffa flyttas. Och som på allvar anser att hushållsarbete flaler sig naturligt, utan att man behöver diskutera om det. För mig är det självklart att inget är naturligt och att vi delar på hushållsarbetet, även när det gäller att skruva upp en hylla. Bil har vi ingen och likaså saknar vi både intresse för bilar, så tjänsten att byta däck skulle vi förmodligen köpa. Det finns uppenbarligen tjejer som anser att skruva och spika är något som mannen är bra på och som de är glada att slippa. Hur hade de tänkt klara sig om de blev lämnade ensamma? Eller vill de ha det som familjerna i Arga snickaren där männen renoverar ihjäl sig och kvinnorna tittar på och surar för att inget blir gjort (för själva vet de inte vad en spik är). Eller kanske ännu värre, väntar de tills mannen kommer hem för att få den där glödlampan iskruvad?

Är ni rädda för att feminismen kommer att tvinga er att ta ansvar för detta som också är en del av vardagen och livet? Ja, isåfall är er rädsla förmodligen befogad.

Och alla ni som ha män som mekar med bilen, vad är ett byte av däck värt för en man med bilintresse? Jag skulle säga ungefär som ett par gardiner av någon som gillar att sy. Jag tror helt spontant att de kvinnor som tar allt ansvar för hem och barn betalar ett på tok för högt pris för att de inte vill skruva och meka, men så länge alla är nöjda så borde det inte vara några problem. Frågan är bara hur relationen blir och hur förhållandet tillbarnen är om ena föräldern tillbringar tid i köket och i barnkammaren och den andra i garaget eller framför tv:n.

Är det detta som jag som feminist går in och klampar på så är jag glad. Jag tycker inte synd om er. Jag tycker att det är skönt när den arga snickaren skäller ut er för att ni inte kan hålla i en hammare och jag kan inte så något positivt i en arbetsfördelning där ingen i ett par skulle klara vardagen vid en skilsmässa. Tänk på hur en framtid som singel skulle se ut, ni som tror att hushållsarbete faller sig naturligt.

11 kommentarer:

Ore sa...

Bra skrivet!

Håller helt med dig. Många tjejer vill vara jämställda när det passar dem, men vill inte riktigt acceptera att det kan påverka dem. Det är lätt att använda sig av att "det är mannens jobb" om man inte vill meka med bilen, klippa gräset eller liknande. Men det kanske inte ens man vill heller?

Hos oss slåss vi om vem som ska få skruva ihop möblerna. Och vem ska få programmera elektriska prylar?

Hur man lägger upp det spelar ju dock inte så stor roll, huvudsaken är ju att man gör det med utgångspunkten att allting är bådas ansvar. Eller så får man fördela det på ett rättvist sätt...

Pernilla o Milo sa...

Hahaha =D Underhållande!! Jag anser att vårat hushållsarbete faller sej naturligt, vi behöver inget schema så inte våran vardag och hus faller ihop totalt!
Är min sambo borta och bilen måste byta däck gör jag självklart det, Jag är inte handikappad.
Även om byta däck inte ligger i mitt intresse gör jag det, likaså byter jag olja och allt sånt på min egna bil, gärna sambons med, om det är dags att göra det.
Vi tog bort en vägg på vårt förra boende, jag sågade med tigersågen, sambon gjorde den roliga biten så som att slå och massakera hela väggen. Vi gjorde även om badrummet där jag kaklade ungefär 3/4. Jag tog även hand om våran 3 månaders son under den perioden, lagade mat och städade, varför? för det gick av bara farten, ingen jag blev tvingad till, men jag vet att den dagen (typ nästa dag) jag inte gick av bara farten gjorde min sambo det.
Jag byter mer än gärna glödlamporna, kopplar ihop stereon, kaklar om i köket och skruvar upp hyllan, min sambo får gärna baka och laga mat, städa i sonens rum och vika tvätt, och det gör vi också, allt det där. Men varför ska man byta däck Bara för att? Om karl vill meka stereo får han det, vill jag göra det får jag det.
Sen hoppas jag att alla tjejer klarar alla saker själva, jag ser det extremt nyttigt som att bo själv när man flyttar hemifrån just för att man ska klara av saker själv.
Min bil gick sönder varannan vecka ungefär , den lagade jag Jämt själv, jag kan väldigt mycket om bilar, men det är inte mitt intresse.

Maria! sa...

jaha.. jag är den som sätter ihop möbler, diskar, tvättar, lagar mat, damsugar och det mesta i hemmet. Och det är mycket för att Min sambo inte kan eller att jag inte tillåter han göra det. Min drömframtid är ett hem med familj där JAG tar ansvaret hemma och är nog lite som ni kallar undergiven!! MEN jag kan göra precis vad jag vill och är det så att jag inte orkar laga mat den dagen så gör mannen det. Jag som är undergiven bestämmer i hemmet.. Oavsett vad min sambo säger så är det jag som tar beslutet! Då menar jag inte att han inte ahr nått att säga till om, för det har han. Men som sagt jag är en väldigt undergiven hemmafru som avskyr när folk ska få en att "tänka" vilket jag kan till 100% själv utan en massa feminister/religösa människor som ska "lära" en!

Sluta lägga er i saker som INTE angår er!! och intressera er i saker som verkligen ÄR Viktigt!!

Anonym sa...

Feminismen är en vänsterrörelse som har sitt usprung i marxismen.
Kan det vara en förklaring?
Den feminism som tex FP står för är nåt annat.
Men FP i sig lockar ju inte så det är enkelriktat...

Hanna sa...

Ore: Tack! Att båda ha delat ansvar är ju det viktigaste, inte att allt blir millimeterrättvist. Båda måst ju kunna göra det mesta!

Pernilla: Jag tror inte heller på scheman eller exakt uppdelning, men man måste prata om hushållsarbete så att ingen känner att den gör mer. Jag tror inte heller att man måste byta däck bara för att, men är det ett intresse från den enes sida så kanske de inte är jämförbart med att skura toan. Jag syr gärna kuddar och gardiner till vårt hem, men räknar inte det som hushållsarbete.

Maria: Jag ser inte dig som undergiven i det du beskriver, utan snarare som extremt dominant. Jag hoppas verkligen att ingen man vill leva under de förhållandena du beskriver. Det är fruktansvärt egenoistiskt att ha full kontroll och bestämma allt. Men du har rätt i att ditt liv inte angår mig. Jag kommer dock alltid att tycka att det är ett problem att folk väljer att leva så.

ASPE: Det stämmer inte. Feminismen har sin grund i liberalismen. Mary Wollstonecraft och John Stuart Mill är exempel på tidiga liberala feminister.

Anonym sa...

Att byta däck brukar inte ens bilgalna män gilla att göra.. Jag tycker inte att uppdelningen av "manliga/kvinnliga sysslor" har så mycket med feminism att göra. Och du skulle bara veta hur många ensamstående kvinnor som skruvar med sin bil, målar om etc och hur många ensamstående män som städar toan och byter dragkedjor i jeans, det finns. De allrallra flesta, både kvinnor och män, klarar de mest skiftande sysslor bara de måste. Jag förstår hur du menar, men håller inte med. Att skruva med bilen osv verkar bara vara roligt när det är nåt man pular med på skoj, inte när det är något som måste göras, som däckbyten, oljebyten etc..Inte så himla roligt som du tror..

Marie sa...

Gisses så bitter på allt! Jämnställdhet är att ALLA oavsett kön har samma rättigheter och möjligheter i samhället. Det ha ndlar inte om vem som diskar eller byter däck på bilen. Det är sånna bagateller att tjaffsa om vem som ska göra vad i hemmet!!! Less på sånna feminister! Kämpa för det som är viktigt istället,kämpa för att vi ska behandlas med samma respekt. Kämpa för att vi alla ska ha samma möjligheter och förutsättningar att lyckas här i livet med det VI vill. Vad vinner vi kvinnor på att trycka ner männen? Inse också att kvinnor inte ensam kan ändra på samhällets syn på dessa saker. Männen,som besitter de mesta av "makten" om man nu kan säga så måste vara med och hjälpa till med förandringen! Vi blir inte mer jämnställda av att trycka ner det andra könet! ALLA ska hjälpas åt!

Anonym sa...

Men herre min jesus kristus! Vad är det för attityd du har tjejen?
Förstår du inte att du dikterar nya, men lika snäva, normer?

Är jag mer kvinna för att jag kan hålla i hammaren? Vad är det för en attityd?
Visst handlar ändå feminismen om lika rättigheter och samma chanser? Vad sen människor gör av det måste ju vara upp till var och en! Vem är du att tala om vad som är normen för att vara en självständig kvinna?
Bara det faktum att du verkar ha ett omättligt behov av att hävda dig säger en del.

Hanna sa...

Ojoj, vad jag lyckades provocera! Jag tror också att det ligger en hel del missuppfattningar, men det visar ju också vad ni som är arga egentligen tycker, eller? Jag tycker inte att spika och skruva är manligt och av naturen så bestämt. Jag tycker att man måste repsektera att ingen i ett förhållande kanske vill skruva. De som sitter hemma och hoppas hitta en manlig man som kan göra alla trista saker åt en, tror jag skjuter sig själva i foten.

Man är inte en mindre feminist för att man inte kan hålla i en hammare, det har jag aldrig påsått. Däremot kan man aldrig förvänta sig att en man per automatik kan det. Vad är det för snäva normer jag dikterar? Kan du tala om det anonyma skribent?

Anonym sa...

Svar på "snäva normer".

Du är inte den första jag stött på som delar din uppfattning.

Jag har inte tänkt sitta här ock diskutera exempel, som sen går vända och vrida på i all oändlighet. Som politiskt aktiv förstår du säkert vad jag menar med det.

Måste vi som kvinnor förändras för att passa inom ramen av jämlikhet? Vi ska förvisso vara jämlika men jämlika är inte samma sak som likadana. Nu blir det ett långt svar för nu syftar jag inte bara på just detta av dina inlägg.
Och det är kraftfullt att använda sig av "antifeministiska tjejer"!
Jag är av den enkla uppfattningen att så länge man och kvinna är jämlikar på det vis (lika lön mm mm) att männen VET att vi är självständiga, ingen äger den andres tid, med det menar jag att ansvar för husåll borde vara delat så att i slutet av dagen har båda lika mycket fritid då kvinnors fritid ofta "ägs" av familj och hushåll. Vad de sedan gör för att se till att det blir så spelar ju mindre roll. Känner de sig bekväma i mer konservativa könsroller så får de väl hålla sig till det då.
Jag kan bjuda på ett exempel, vilket är orsak till att även jag brinner för frågan. =)
Jag har en önskan om att vara hemma med mina barn, långt efter det att föräldraförsäkringen inte längre täcker. När jag säger detta har andra "feminister" kastat sig mot min strupe. Får jag fråga varför? Jag upplever det som snäva normer när jag ännu en gång som kvinna inte får göra vad mitt hjärta vill..bara för att jag är kvinna. Om en man önskat samma sak hade han mest troligt fått stående ovationer. Att sedan anta att jag skulle vara någon förtryckt, gammelmodig ung dam som bara inte vet bättre är oerhört kränkande, framförallt när det i 90% av fallen kommer från mina medsystrar!

Sättet du skriver gör att jag uppfattar dig som en av dessa 90%. Rätta mig gärna om jag har fel.
Och visst är du en aning provocerande, men det tror jag du redan visste, det är nog idéen med hela grejen om jag har förstått det rätt. Men anledningen varför jag blir provocerad är nog inte riktigt vad du tror. Anledningen varför jag blir provocerad är att det finns kvinnor därute, som är ute på något slags korståg och tror att de för alla kvinnors talan, DET gör ni inte. Jag vill bara ödmjukast be om att sluta föra min! Och vad gäller den där överlämningen, jag säger inte att jag inte håller med dig men det är ett bra exempel på detta med vad jämlikhet egentligen står för tycker jag, framför allt från.. jag måste kalla det vårt, perspektiv!

Hanna sa...

Det må jag säga att du läser in mycket i mitt inlägg som inte står där. Så klart är jag ute efter att provocera, men inte att likrikta.

Först och främst vill jag säga att antifeministiska tjejer syftar till dem som kallar sig själva anitfeminister.

För det andra så vill jag inte på något sätt tala om för dig vad du får och inte får göra.

För det tredje så fårdu gärna vara hemma med dina barn, men jag tycker inte att du ska få pengar från staten för att vara det. Jag tycker dock att det är konstigt att du säger att du vill. Ni är väl två om att ha barn?

Och för det fjärde var det absolut inte detta mitt inlägg handlade om.