söndag, september 28, 2008

En svensk klassiker

Igår hejade jag på min man när han sprang Lidingöloppet. Mellan stationerna passade jag på att shoppa lite kläder på lidingöloppsmässan. På väg ut blev jag haffad av en kvinna som undrade om jag var intresserad av att göra en SVENSK klassiker. Ja, sa jag, men jag tillade att jag ärligt talat trodde att jag skulle ha svårt att klara Lidingöloppet (4 timmar är maxtid och jag sprang halvan på 2.00.15 förra året, så mycket träning måste till). Men det är ju bara en mil, kontrade kvinnan. Då blev jag verkligen sur, för det var ju inte en svensk klassiker hon pratade om utan en TJEJklassiker. Det är faktiskt tre mil, svarade jag kort och en diskussion om tjejloppens vara och inte vara följde. Jag orkade inte bråka utan gick därifrån.

Jag vet att jag skriker för döva öron när jag säger att man borde skrota tjejklassikern, men här kommer mina argument för det. För det första motsvarar en tjejklassiker inte på något sätt en svensk klassiker om man ska se till styrka och förmåga hos kvinnor och män. En tjejklassiker är något alla tjejer, kvinnor och tanter kan klara. En svensk klassiker är ett stort styrkeprov som definitivt inger respekt hos många. För det andra är det diskriminerande att bara kvinnor får en motionsmöjlighet genom ett mål i sin träning att få genomföra en B-variant av klassikern (eller snarare C-variant, tjejklassikern är en tredjedel av den riktiga klassikern). Denna möjlighet finns inte för gemene MAN som skulle vilja göra samma sak.

Nu har man infört en klassikerhalva, dvs att alla män och kvinnor som inte tror sig klara en svensk klassiker kan göra det på halva distansen och få ett diplom och den ära och stolthet som medföljer. Detta är en mycket bra möjlighet för vanliga motionärer som inte nödvändigtvis är kvinnor. Nu skulle man kunna ersätta tjejklassikern med detta, men nej, tjejklassikern finns kvar. Varför? Jo, en svensk klassiker är en enorm industri som tar ut massor av pengar från dem som vill pröva lyckan att genomföra detta kraftprov. Som liberal och som troendes på kapitalismen så ser jag naturligtvis inga problem med det. Eftersom efterfrågan på att få göra en tjejklassiker uppenbarligen är mycket stor så kommer den aldrig att försvinna. Det är väl heller inte önskvärt att ta bort möjligheten för motionärer att få ett sporrande mål i sin träning. Det kanske till och med skulle bli ett bakslag för folkhälsan...

Men vad är då min lösning på problemet? Vi har tre möjligheter för tjejer att göra någon form av klassiker, den riktiga, halvan och tjej. För killar finns det två möjligheter, den riktiga och halvan. Det bästa för alla parter vore att införa en killklassiker! På så sätt får killar, män och gubbar som inte riktigt når upp till halvan och dessutom känner för att vara lite separatistiska och bara tävla mot män en egen gren. Alla blir nöjda och ingen diskrimineras.

Till dess, om du frågar mig om jag vill göra en SVENSK klassiker så tar jag för givet att du menar den riktiga och jag kommer aldrig, aldrig att genomföra en tjejklassiker och jag kommer heller aldrig att tycka att det är samma sak som en man som gör den riktiga. En gång vill jag verkligen genomföra en svensk klassiker, men misslyckas jag med det så satsar jag på klassikerhalvan.

Inga kommentarer: