onsdag, april 20, 2011

Sport hör inte till allmänbildningen?

Jag umgås av förklarliga skäl mycket med politiker och opinionsbildare. Där är det väldigt vanligt att man kan många obskyra saker och har koll på både det ena och det andra som "vanligt folk" inte har en susning om. Det är också viktigt att följa med i nyheter och ha koll på det som händer. Detta är självklart när det gäller alla områden utom ett. Sport.

Jag tycker inte att man bör ligga på min sportkunskapsnivå för att räknas som allmänbildad, men ibland häpnar jag över att i övrigt bildat folk inte skäms över sina kunskapsluckor.

Det är inte ok att man aldrig har hört talas om Peter Forsberg. Man bör känna till att Råsunda är en fotbollsstadion som ligger i Solna och att AIK där spelar sina hemmamatcher. Att Petter Northug är världens bästa manliga skidåkare borde också höra till allmänbildningen, eller man borde åtminstone veta att han är skidåkare.

Det är som att allt som har med sport är så nördigt och så oviktigt att man liksom står över det. Men det finns andra saker i samhället som borde vara minst lika oviktigt och det är musik och kultur (men nu svär jag ändå i kyrkan!). Tänk om någon med stolthet påstod att han eller hon aldrig hade hört talas om ABBA, inte visste att Dostojevskij skrivit Brott och straff eller trodde att Lady Gaga var ett klädesplagg, skulle ni ta den personen seriöst efter det?

Nej kära sporthatare, det finns ingen ursäkt. För att ta till sig miniminivån av allmänbildning i detta ämne krävs att man läser löpsedlarna. Nästan i alla fall. Så nästa person jag hör som tror att Gunde Svan är mest känd för Fångarna på fortet kommer jag att döma ut som oallmänbildad!

5 kommentarer:

ordningsfrun sa...

Väl talat! Jag tillhör de som ägnar mig åt både kultur (som utövare) och idrott (som åskådare). Jag förstår inte varför det ena lägret så ofta ser ner på det andra.

Något man dock kan notera är att sporten ofta får betydligt mer utrymme än kulturen i nästan alla typer av media. Varför då, undrar en ordningfru?

Anonym sa...

Jag är också en person som gillar kultur, har ju en egen bokblogg. Och jag håller med, varför kan man inte gilla båda?

Hm, det beror väl på att bland den stora massan är sport mer populärt, men jag kan hålla med om att kultur borde få mer utrymme i medial.

Anonym sa...

Sportallmänbildning är förstås liksom annan allmänbildning beroende var man bor och var man haft sin uppväxt. I England kan man t.ex. kunna anses dåligt bildad om man inte vet vad landslagskaptenen i Cricket heter, medan sådan kunskap i Sverige riskerar att resultera i en plats på en vårdinrättning.

linda s sa...

håller med dig! har ofta funderat över detta. eftersom jag själv - mot alla odds tydligen - kan väldigt mycket om sport. OCH kultur. OCH politik. det förstnämnda tas dock inte på allvar. folk koketterar med sin okunskap inom sportområdet. ser ner på mig som lägger tid på att följa en femmil. undviker paniskt alla sportfrågor när vi spelar TP. etc.
synd. det är dags att vi tjejer - vi som är hyfsat allmänbildade även i övrigt - visar att sportkunskaper är kunskaper de också, och att det är viktigt precis som mycket annat som händer i ett samhälle, och som berör många.

kram!

feministbrud sa...

Linda: Jo, visst är det så att sport berör. Och att vara sportintresserad behöver inte vara att skrika på fotbollsläktaren och vilja puckla på den som står på andra sidan. Sportintresse kan också vara att följa en femmil eller ställa klockan mitt i natten för att gå upp och titta på OS-simningen.

Och framförallt - sport är inte manligt att titta på ;o)

Kram