torsdag, mars 18, 2010

Gammal skåpmat om biologism som piggar upp

Få saker gör mig så glad som när forskare kommer med rapporter som bevisar vad jag är så övertygad om: Att kvinnor och män är mer lika än olika. Visst är vi alla olika, men de individuella skillnaderna är större än dem mellan könen.

Janet Shibley Hyde, psykologiprofessor vid University of Wisconsin-Madison i USA har forskat kring skillnader mellan könen och har kommit fram till att de huvudsakliga skillnaderna mellan könen ligger i att män är mer våldsamma, onanerar mer och har mer gärna tillfälliga sexuella partner samt är mer fysiskt aktiva. I annat fall är vi mest lika.

Professor Annica Dahlström hävdar ofta att skillnaderna sitter i våra hjärnor, något som Hyde förkastar år det kraftfullaste: - Det finns ingen "kvinnlig" hjärna. Det finns en mänsklig hjärna, säger hon.

Många har liksom Annica Dahlström försökt att "bevisa" att kvinnor och män är olika och att vi behövs till olika saker. Feminister har i många årtionden kämpat för att denna syn ska försvinna och att man inte ska prata om vårdande gener och alfahannar.

Även om Hydes forskning inte kom igår så skadar det inte att friska upp minnet då och då. Birgitta Ohlsson tipsade mig idag om denna gamla artikel i DN. Det känns bra att ha lite på fötterna när man möter särartsfeminister, vilket tyvärr händer allt oftare.

2 kommentarer:

Anonym sa...

många bra nya inlägg!! kul!!

håller såklart med dig i biologismfrågan, samt kring syskon-sex (kom inte på nåt bättre ord just nu).
det där badet vet jag inget om, men låter ju helt sjukt om en liten minoritet skulle tro att dom kan roffa åt sig skattepengar till ett i princip privat bad.

bra skrivet!!
kram
Linda S

Hanna sa...

Hej Linda!

Jag har varit på pepphelg med jobbet och kommit på att det jag lär ut om bloggar (att man måste vara aktiv för att få läsare) även borde gälla mig själv så jag ska bättra mig!

Haha, Aspuddsadet ja, det är en fråga som nog inte ens alla Stockholmare känner till. Många på vänsterkanten är väldigt arga på att den borgerliga majoriteten valde att inte ge 14 miljoner för att rusta upp det. Det var mer eller mindre ett privat bad drivet av en förening och nu går skattepengarna till andra bad. Jag är nöjd, men andra är missnöjda och anser att beslutsfattarna är nazister. Mycket balanserad diksussion.

Nu ska jag gå in och läsa din blogg!

Kram Hanna