lördag, mars 20, 2010

Ask och lila kuvert

I torsdags var jag på ett seminarium i Riksdagen om unga kvinnor som hamnar i prostitution för att de vill skada sig själva. Författaren Caroline Engvall var där och pratade om den bok hon skrev för två år sedan, 14 år och till salu. (Jag ska såklart återkomma med en recension på Feministbiblioteket när jag läst den.)

På seminariet pratade även Beatrice Ask och några andra, men jag tyckte att det blev ganska trist när det bara diskuterades vilka polisinsatser som skulle göras så jag gick när det var en halvtimma kvar. Det skulle jag tydligen inte gjort med tanke på vad som visades i tidningarna igår.

Citat från Beatrice Ask enligt Aftonbladet: Jag vill skicka grälla kuvert till sexköparna, för jag tror att det värsta som kan hända en sexköpare är att någon i omgivningen ska få reda på vad de gjort, frun eller grannen (..) Vi borde ha gredelina kuvert, det ska vara tydligt, du är misstänkt för att vara ute och köpt sex

Jag vet inte vart jag ska börja. Jag är ofta arg för att brott mot sexköpslagen inte respekteras och at folk som bryter mot den inte ses som brottslingar, men detta är banne mig det dummaste jag har hört. Att skicka ut kuvert med grälla färger till den som MISSTÄNKS för brott mot sexköpslagen är inte att hålla sig till att du är oskyldig fram till dess att motsatsen bevisas.

Jag håller med Beatrice Ask om att det är mer effektiv än fängelse, men denna typ av straff tillämpar vi aldrig annars, så varför nu? Eller jag vet varför, för att människor ska dömas av en domstol, inte av sina medmänniskor. LUF:s ordförande Adam Cwejman illustrerar hur det skulle se ut när Ask skickar ut sina ila kuvert.

Ska man skratta eller gråta? Vad man än gör känns inte detta som ett inlägg som främjar de som är för sexköpslagen. Och det skrattar inte jag åt.

Andra som bloggat om detta: Andreas Froby, Sebastian Hallén, Runo Johansson, Amanda Brihed, Sanna Rayman, Alexander Bard och Politikerbloggen.

6 kommentarer:

dopad sa...

Håller med om att det uttalandet av bea förmodligen kommer toppa årets mest korkade uttalanden.

Håller även med om att det är märkligt att man fokuserar så mycket den som köper.
Det bästa vore ju att man fokuserar på att människor (kvinnor i detta fallet) får möjlighet till och skapa sig en identitet och en plats i samhället.

Finns ju en anledning till varför man börjar sälja sin kropp, den anledningen kan vara bra och titta närmare på.

Hanna sa...

Jo, även om man anser att sexköpare ska straffas (som jag anser) så betyder det itne att man vill hänga ut dem, särskillt inte före de dömts.

Jag håller med om att man bör fokusera på varför kvinnor (som det oftast är) väljer att sälja sin kropp. Där kan man nog hitta mång aorsaker till problemet.

Anonym sa...

Det är VÄLDIGT tyst eller osynligt om detta i Svd och DN... Varför är det värre att vara misstänkt sexköpare (som öht är ett tveksamt brott) än att vara våldtäktsman, dömd pedofil, bankrånare (med vapenhot), dömd återfallsrattfyllerist eller mördare? Varför kan vi inte hänga ut dem istället?

Hanna sa...

Ja, det kan man verkligen undra. Jag tycker inte att man ska hänga ut någon innan personen är dömd. Det verkar inte riktigt förenat med svensk rättspraxis.

Daniel Johansson sa...

Undrar om hon själv har rent mjöl i påsen, såg dessa videos.....

http://www.youtube.com/watch?v=aHQrbgI9Fxg


http://www.youtube.com/watch?v=uCOvH08MY_Y

Anonym sa...

Sexköp är inte bra men jag tycker det är tråkigt att man bara fokuserar på kvinnan hela tiden. Mannen har av hävd alltid ansetts vara den offensiva i sexuella handlingar. Det är ju säkert så att många av dem som köper sex inte heller mår så bra. Någonting skevt är det ju om man tycker det är OK att betala för sex av en annan människa som (kanske) inte heller mår bra. Det är ju lika vanligt att unga pojkar mår dåligt som unga flickor men det hörs inte alls lika mycket om det i debatten. Feministerna har ju tyvärr monopoliserat lidandet och yrkar på straff istället för eventuell vård av gärningsmän.