söndag, februari 21, 2010

Kuala Lumpur

Vårt första riktiga stopp var Malaysias huvudstad Kuala Lumpur. Jag hade innan resan hört både ris och ros om denna stad och var nyfiken på vad jag själv skulle tycka. Jag ger staden mest ris, men hade trots det tre trevliga dagar här. Längtan att återvända en dag är mycket liten, men det var roligt att se staden.

Ett problem vi hade, som vi förstod även delades av andra, var att ett nöjesdistrikt var svårt att hitta. Lonley Planet, som är vår resebibel, guidar bara till enskilda pubar och inte till områden, så det är lite chansartat om man ska hitta en bargata eller inte. I Chinatown finns några pubar, men det är inget sprudlande nöjesdistrikt. I KLCC finns en bargata, men där frodas prostitutionen och dessutom är det ganska glest mellan ställena. Av en slump hittade vi en bargata i Bukit Bintang på samma gata som Radius hotel – ett hotell vi blivit avrådda från att boka. Skulle jag återvända till KL skulle jag nog ändå boka det hotellet med tanke på läget. Dessutom träffade vi på några trevliga svenskar som bott där och stortrivts!

Vi bodde själva på Corus hotel i KLCC och det var mycket trevligt och bra. Det låg väldigt nära Petronas tower, så läget var inte att klaga på.

Det stora intrycker av KL är att staden är svår att röra sig i. Tunnelbana är bra, men den går inte överallt. Det är svårt att promenera eftersom trottoarer ofta saknas och det är svår att ta sig över trafikerade gator. Taxi är billigt och lätt att få tag på, men vid kända platser vill chaufförerna oftast inte köra på taxameter, utan vill att du betalar överpris. Med andra ord kan det vara extremt svårt att få tag på en taxi om du inte vill betala fyra gånger så mycket som det kostar.

Här kommer bilder i kronologisk ordning:

Little India. Jag hade stora förväntningar på denna stadsdel och blev lite besviken. Det är inte så stort och det fanns inte mycket att köpa eller se.

Chinatown, mysigt på dagen och kvällen.

KL tower. Här gick vi på en prisvärd turistfälla. Det går inte längre att köpa biljetter endast till tornet, utan de säljs som ett paket med massa annat helt ointressant trams (bla ett litet zoo, en simulator och allt vad det var) för 38 rm (ca 80 kr)! Erbjudandet vi gick på var att åka upp till en resaurang på våningen ovanför observationsplanet och få en fika med dryck och något ätbart för 40 rm. Det var värt 4 kr extra - helt klart!

Central Market i Chinatown. Jag handlar batik!

Petronas tower. Utsikt från vår pool.

Bargatan i KLCC. Jag ser sur ut för att jag blir illa berörd av all prostitution.

UPPDATERING: Vi besökte Beach Club, ett ställe som vi senare såg var rekomenderad i Lonley Planet (det är stället man ser på bilden på andra sidan gatan). Detta stället var det värsta. Det som till en början ser ut att vara ett ställe med både västerlänningar och locals, är vid en närmare granskning ett ställe med västerlänningar och hypersminkade asiatiska tjejer som är uppklädda till tänderna och inte dricker något.

Merdeka square mellan Little India och Chinatown. Detta är KLs koloniala del. En fin oas i storstaden och här får man faktiskt beträda gräsmattan!

Den roliga bargatan i Bukit Bintang sett från ett ställe med balkong som hade ladies night. Jag fick gratis drinkar.

3 kommentarer:

linda sa...

kul med reseberättelse!! god mat och fin shopping ser det ut som!
trist bara med all prostitution där; inte trevligt att se vad vi västerlänningar ställer till med.

Hanna sa...

Nej, prostitution har jag faktiskt inte sett mycket av, trots att vi rest mycket i Asien. Man vill ju gärna vara naiv och inte fatta vad det handlar om, vilket jag tror att många av de västerlänningar som var på beach club inte gjorde.

Någon gång under dagen så kommer mer berättelser från resan!

Anonym sa...

Verkar faktiskt ha varit en stad som är värd att besöka några dagar.

Börjar bli lite ressugen :-)

Kram!