onsdag, juli 22, 2009

Rapport från Lidköping

Nu har jag varit i Lidköping igen. Tyvärr har kameran lagt av så ni fåt hålla tillgodo med denna bild som mamma tog av mig på torget. Det har blivit mycket vänerfisk, grillat på altanen och gluttande i gamla fotoalbum. Jag har njutit och kopplat av som sig bör, men det har också blivit en och annan löparrunda, bland annat ett återbesök på Framnäs IP och där jag bland annat sprang ett åttahundrameterslopp för första gången på 20 år.

Min man kom på en sak när vi var hemma. Vi borde se till att ha något från samtliga föräldrars mor- och farföräldrar i vårt hem (dvs från 16 personer). Jag påbörjade min samling med min mammas hjälp (klicka på bilderna så blir de större):

Jag fick denna underbara bok av mamma. Sveriges drottningar heter den och kom ut 1916.

Den tillhörde Karin Steen, f Kunze, min pappas mormor. Nu står den i mitt feministbibliotek. Jag återkommer så klart med recension.

Detta otroligt söta syskrin är en tillhörde en gång Per Olof Steen och han gav den vidare 1942 till sin dotter, Brita Steen, senare gift Lager. Med andra ord fick min farmor den av sin far.

Den är inte bara söt, utan har en praktisk funktion så att man kan sätta fast den i ett bord.

Sedan gammalt har jag dessa böcker i min bokhylla. Jag fick dem av mina föräldrar i julklapp tillsammans med en nyutgåva 1997.

De tillhörde Wilhelm Lager, min farfars far.

De som återstår är:
Gustaf Sjöberg, min mormors far. Han dog 1931, men mamma säger att hans barndomshus finns kvar som ruin och att jag kan få en sten därifrån om jag inte hittar något annat.
Bärta Sjöberg, min mormors mor. Hon levde fram till början av 80-talet (med andra ord överlevde hon sin man med över 50 år) och jag minns henne. Det borde inte vara så svårt att hitta något från henne.
Ivar Häll, min morfar far. Honom vet jag mycket lite om mer än hur hans hem såg ut. Min morfars bror bodde kvar i barndomshemmet långt in i min livstid.
Ida Häll, min morfars mor. Se ovan.
Sigrid Lager, min farfars mor. Hon dog 1929, men med tanke på att de på min pappas sida hade det bättre ställt och hade mer prylar och böcker är finns ändå chansen att jag hittar något.

1 kommentar:

linda sa...

ja, Pittstim skulle passa bra in i Feministbiblioteket! den är väldigt lättläst och lättillgänglig, och väcker många funderingar och debattlystnad.
kram!