fredag, juni 26, 2009

Jessica Valenti

Jag har tidigare skrivit om en bok av Jessica Valenti (som bloggar på feministing) som jag köpt i Washington förra året. Jag blev så frälst att jag beställde fler böcker av henne. Nu har jag läst The purity myth och He´s a stud and she´s a slut and 49 other double standards every women should know. Valenti har en förmåga att verkligen locka fram den där kämpargnistan som man behöver i den feministiska kampen. Det känns också bra att läsa dessa böcker som svensk, eftersom man inser att det faktiskt inte är lika illa här.

The purity myth: Detta är hennes senaste bok som kom ut tidigare i år. Den handlar om renhetsmyten, eller oskuldsmyten eller vad man nu skulle kalla det i Sverige. Med andra ord så handlar om boken om att flickor ska vara ”rena” och hålla på sig till de gifter sig, medan pojkar får göra vad fan de vill. Som svensk är det något ofattbart at det existerar saker om ”renhetsbaler” där flickor lovar sina fäder (!) att vara oskulder tills de gifter sig. (Det finns liknande baler för pojkar men då handlar det om att de ska lova att inte ”förstöra” en flicka, dvs det är helt ok att ligga med någon som inte är oskuld.) Sex är fel för kvinnor som inte är gifta och Valentis budskap är att vi borde göra allt för att slå hål på denna myt. Så länge denna dubbelmoral finns så kan kvinnor inte vara fria.

He´s a stud and she´s a slut: Detta är en kul, bra och inspirerande handbok för feminister. Den tar upp 50 fall av dubbelmoral i det amerikanska samhället som hon menar bygger på sexism och ger dessutom tips om hur du bör förhålla dig till dessa. Många fall känns väl igen här hos oss (boktiteln är väl kanske det mest talande); hon gör sitt jobb/han är en fantastisk pappa, han är arg/hon har pms, he´s the boss/she’s a bitch mm. Läs boken och ta till dig, bli förbannad och slutligen agera!

Snart kommer dessa böcker att finnas med på feministbiblioteket!

Inga kommentarer: