torsdag, juni 18, 2009

Artikel om Marilyn French

Jag skriv tidigare om den legendariska feministen Marilyn Frenchs död. Jag skrev en artikel till Tidningen NU tidigare i vår. Här är den i sin helhet:

Den andra maj i år gick en av vår tid största feminister ur tiden. Marliyn French blev 79 år.

Samma år som jag föddes, 1977, skrev French sin mest berömda roman, Kvinnorummet. Jag må leva i en annan tid och i ett annat liv, långt från den verklighet som skildras i den boken, men trots det lämnade den djupa spår hos mig när jag läste den.

I Kvinnorummet för vi möta Mira som gifter sig med Norm. Hennes liv som hemmafru blir ganska långtråkigt och Norm tröttnar på henne. I första delen av boken är hemmafrutemat centralt. Smarta kvinnor lever med smarta män, men de får aldrig någon intellektuell stimulans. Männen tröttnar på dem när de gnäller över situationen och tillslut slutar de att komma hem. Norm lämnar Mira och Mira lämnar familjelivet bakom sig och börjar plugga på universitetet. Där träffar hon radikalfeminister och börjar engagera sig för kvinnors rättigheter. Boken var banbrytande när den kom och den har tjänat som feministisk bibel för kvinnor och tjejer runt hela världen.

Att läsa French är ett uppvaknande, oavsett vilken tid man lever i. Det är inte bara Kvinnorummet. Sin mors dotter och Det blödande hjärtat är två andra romaner med feminismen i fokus. De är analyserande, beskrivande och känns väldigt levande. Man kan riktigt känna alla onda strukturer som gör att kvinnor ständigt diskrimineras och hamnar på undantag. Det handlar om mamman, om studenten och om yrkeskvinnan, alla får insikt om att de inte är lika mycket värda som män i liknande situation.

French har inte bara skrivit romaner, utan också debattböcker och historiska verk. Feminismen är alltid central. I debattboken Det eviga kriget mot kvinnan, tar French upp hur man (män) alltid försökt kontrollera kvinnas sexualitet, och med tanke på hur stor makt katolska kyrkan fortfarande har i världen är boken fortfarande aktuell. From eve to dawn heter hennes historiska verk i tre volymer.

Jag håller inte med om vart enda ord French skriver, men allt som oftast sätter hon fingret på precis den där detaljen som man aldrig hade tänkt på, men som blir alldeles självklar när hon skriver det. Hon har felaktigt blivit beskylld för att sagt att alla män är våldtäktsmän (en av hennes romanfigurer uttrycker en sådan åsikt) och det vore synd om det är för det hon kommer att bli ihågkommen.

Jag tycker att alla som idag anser att feminismen är onödig, ska läsa Marilyn French. Låt inte hennes arbete för kvinnors rättigeter vara förgäves. Man kan inte ta jämställdhet för given och ibland behöver vi en påminnelse om det. French är bra på att påminna.

3 kommentarer:

linda sa...

jag fullkomligt älskar henne, hon skriver otroligt bra, och hennes böcker har fått också mig att bli den feminist jag är, tror jag. fint skrivet Hanna! kram L

Henric sa...

Roligt att se dig uppmärksamma French! Det eviga kriget mot kvinnan är en av de allra bästa och därtill mest underskattade feministiska klassikerna där ute. Dessutom är den så pass lättläst att den kunnat bli en "Under det rosa täcket" om den marknatsförts så...

Hoppas att hennes död kan leda till att hon dammas av från förlagshåll och får läsas av en ny generation.

Hanna sa...

Linda: Jag håller med, French har betytt mycket för mig när jag började med mitt feministbibliotek.

Henric: Håller med fullständigt! Varför är den boken inte mer känd? Jag kan rekommendera From Eve to Dawn, som är ett historiskt verk som ännu inte finns på svenska. Det är ett riktigt praktverk! Jag har tyvärr bara kommit igenom band ett (av tre) än så länge.