lördag, januari 17, 2009

Gömda

Nu har jag inte läst boken av Monica Antonsson som ger Liza Marklund bekymmer just nu, men jag måste ändå kommentera denna storm.

Sommaren 2005 läste jag Asyl och det är mycket spännande att jag här på bloggen ger uttryck för att det är något som inte stämmer i boken. Läs själva.

Jag vet inte vad jag ska tro om allt detta, men uppenbarligen så är det flera saker som har ändrats för att göra historien mer hemsk. Det känns trist att "Mia" har målats ut som smartare, handlingskraftigare och ädlare än vad hon kanske är, samtidigt som detta inte skulle ha haft så mycket att göra med själva grundproblmemet - att hon har blivit misshandlad.

Nu lyssnar jag på debatt på SVT och lite slår det mig att nu får Usama spela hjälte. Han har inte gjoprt alla dessa hemskheter. Vissterligen inte, men han HAR misshandlat henne. Det är viktigt att vi nyanserar debatten från båda håll. Allt måste inte vara svart eller vitt.

Jag ska återkomma i frågan när jag har läst Antonssons bok!

3 kommentarer:

linda sa...

har inte läst någon av böckerna, men sett och tagit del av en del av den senaste tidens debatt. håller helt med dig om att kärnan i hela den här (media)cirkusen måste ändå få vara att hon HAR BLIVIT MISSHANDLAD, och att det är detta som vi alla bör fokusera på, diskutera och använda i arbetet mot våld mot kvinnor.
bra inlägg!
ps. tack för grattishälsningen i min blogg! :)

Maria Byström sa...

Ja, detta har blivit en soppa. Var när neo anordnade det jättespännande seminariet och vinkade åt Andreas. Kul!

Jag vill också läsa hennes bok samt den hon och Mikael sätter ihop.

Något konstigt är det...

Hanna sa...

Linda: Tack! Det är viktigt i vilket fall att Usama inte får spela hjälte. Dock är det problematiskt att många detaljer har förskönats. Det ger ju mindre trovärdighet och det är konstigt att Liza har valt att göra det på det sättet.

Maria: Jag ser också fram emot boken. Men man ska ha klart för sig att det inte heller är en objektiv sanning. Där ger jag Liza lite rätt.