måndag, november 19, 2007

Jag är en yimby

NIMBY = Not In My Backyard
YIMBY = Yes In My Backyard

Jag är så trött på alla nimbysar som vill stoppa allt som byggs. Nu när facebook finns så har jag gått med i en grupp som heter Stockholm är inte Bullerbyn och som vill att man bygger mer och högre i Stockholm. Det känns bra att ha sällskap. I Göteborg satt jag i stadsdelsnämnden Linnéstaden och var där tämligen ensam om att tycka att man borde bygga bostäder på Skansberget (jag bodde precis nedanför detta berg som mest består av sly på sina sluttningar). Det lustiga var då att de som var emot bygge och som delade ut flygblad i min brevlåda och satte upp lappar på min dörr var folk som stod långt till vänster om mig politiskt.

På den kanten trängs man med folk som vill ha saker i Jagvillhabostad.nu. Villha-människorna vill att man bygger, men man får inte bygga för exklusivt eller för dåligt, det ska var lagom och billigt. Inga skattelättnader eller mer konkurrens godkänns utan allt ska byggas med mer subventioner från staten.

Folk vill ha, men inte där de bor. Nu kan jag visserligen inte bevisa at villha-människorna och alla nimbysar som vill stoppa bostadsbyggande är samma personer, men de finns på samma politiska kant. Det är samma sak när man ska bygga vägar och tunnlar. Alltid är det någon fågel eller några träd som förlorar på det. Samtidigt skriker man högt för att man måste förbättra kollektivtrafiken. Ser man inget samband?

En annan aktuell sak är gallerian på Odenplan. Detta fula och trista centrum i Stockholm ska få en galleria och bli rolig och livfull. Men detta vill inte nimbysar. En sådan person är kvinnan i den teaffär jag brukar handla i där. Förstår hon inte att hon skulle vinna på att en galleria öppnar och fler folk kommer att vara på Odenplan?

Jag vill att man bygger mer och gör staden mer livfull. Detta gäller även där jag bor. Därför är jag en yimby.

4 kommentarer:

gardebring sa...

Välkommen in i klubben!
Här är det lite varmare och så är vi gladare än alla bakåtsträvande tråkmånsar... :-D

gardebring sa...

Förresten. Finns det någon liknande rörelse i Göteborg?
Vi startade upp bara för några veckor sedan och är nästan 300 medlemmar.
På onsdag kommer det förhoppningsvis ett reportage om oss i tidningen City här i Stockholm, så intresse verkar faktiskt finnas till att motverka NIMBY-fenomenet.

Anonym sa...

Jag håller med. Bygg mycket och åt staden vara stad. Och jag älskar höghus och skyskrapor. Mmmmmmmm...

Hanna sa...

Jag vet inte om det finns någon liknande klubb i Gbg. Nu bor jag sedan tre år i Stockholm så nu skiter jag i tråkmånsarna i Götet ;o) Tackar för välkomnandet, jag följer allt som händer i facebookklubben!