torsdag, september 23, 2010

Sverigedemokraterna i riksdagen

Nu är valet över och det blev ingen egen majoritet för Alliansen. Det känns lite surt, men dock väntat. Denna bloggpost tänkte jag inte ägna åt denna knappa förlust, utan istället åt Sverigedemokraterna. De kommer att flytta in i samma hus som oss i ledamotshuset i Sveriges Riksdag och jag kommer att möta dem och deras medarbetare varje dag i porten. Det känns sådär, milt uttryckt. Att de har kommit in i riksdagen måste ses som ett enormt misslyckande för alla etablerade partier.

Paulina Neuding och Johan Lundberg skriver idag på DN Debatt att vi har misslyckas med två saker när det gäller diskussionen om invandringen. Det ena är att vi inte har erkänt att det finns problem och därmed inte kunnat tala om vad man i så fall kan göra åt det. Sverigedemokraterna pratar om problem, som många håller med om, och har en lösning som är helt galen (stoppa invandringen av muslimer till Sverige). Vi andra ser inget problem och har därmed ingen lösning och då är det lätt att tro att SD:s lösning är den enda möjliga. Det andra vi har misslyckats med är att förklara varför invandring och flyktingmottagande är någonting bra.

Jag tänkte analysera den första punkten lite mer. Jag såg Jimmie Åkesson debattera med Nalin Pekgul några dagar före valet. Jag tycker att Nalin Pekgul i vanliga fall är en bra debattör, men nu misslyckades hon totalt. Åkesson satt där och målade upp ett problem och Pekgul fortsatte att mala på om en artikel som Åkesson skrivit där det framgår att han är rasist. Hon borde vunnit debatten, men gjorde det inte.

Folkpartiet, som är mitt parti, har gjort några försök till att formulera problem. Till exempel snuddat vi tanken att det ofta ligger en konflikt i att det kommer hit folk med taskig kvinnosyn. Ett fp-förslag om att alla barn måste vara med på gympan och sexualundervisningen, oavsett religion är ett bra försök att vara tydlig med att vi inte accepterar att man behandlar människor olika.

Dock har det varit lite si och så när de etablerade partierna ska försöka sätta ner foten och ”ställa krav” på invandrare. Folkpartiet har blivit anklagare för att ”fiska i grumliga vatten”, något som vi slår ifrån oss, både när det gäller språktestet från 2002 och burkaförbudet nu i augusti. Min åsikt är att inget av dessa förslag är orimliga och inte heller är det främlingsfientliga förslag. Problemet med förslagen är att för det första kommer de som förslag mitt i en valrörelse i syfte att väcka uppmärksamhet. Det kan för många tyckas konstigt att man försöker vinna poänger på något som på ytan ser ut som ett främlingsfientligt förslag. För det andra är de inte förslag som på något sätt är någon lösning på det stora problemet med att invandrare inte integreras i det svenska samhället (språktest är först aktuellt när en person ska bli medborgare). För det tredje är det frågan om ifall det överhuvudtaget är lösningar på ett problem (hur många som vill bli medborgare kan inte svenska och hur många kvinnor vill ha burka i skolan?). Resultatet av dessa uttalanden har blivit att många tror att vi vill språktesta alla invandrare och att bruka ska vara förbjudet helt och hållet.

Nu är det inte valrörelse på ett tag och jag hoppas att SD i riksdagen gör att vi inte bara vågar ta debatten, utan också ser till att vinna den. Det är inte acceptabelt att kvinnor tvingas sitta bakom skärmar i klassrummet (som i Strömsund) för att män med taskig kvinnosyn vägrar att gå i skolan om de inte gör det. Det är inte acceptabelt att vara maskerad i skolan, vare sig man sitter med rånarluva eller burka på sig. Och framförallt så har alla barn, oavsett religion och kultur, rätt till att vara med i alla undervisning i skolan. Detta måste vi våga säga, även om Jimmie Åkesson och hans kompisar sitter i riksdagen.

17 kommentarer:

Anne-Marie Ekström sa...

Hanna. Verkligen klokt skrivet. Att tysta SD så ingen hör det som de försöker säga gör dem bara till martyrer. vi måste våga se att det finns problem men också påvisa att det finns lösningar. SD talar bara om problem men har inte en enda lösning.

Viktor H sa...

Hej Hanna!
Jag håller helt med om FP:s utspel. Jag tycker inte heller att dom är orimliga på något vis men samtidigt förstorar dom upp ett problem som i realiteten är väldigt litet. Utspelen är ju som sagt bara tänkta att väcka uppmärksamhet, inte att lyfta fram ett stort och allvarligt problem i vårt samhälle. Att jag inte röstade på Fp i valet berodde nästan helt på att jag inte ville uppmuntra just sådana utspel. Jag ville inte att valstrategerna på Fps skulle se tillbaka på valet och tänka att det där burkautspelet gjorde ju faktiskt susen.

Hanna sa...

@Ann-Marie: JO, SD har en lösning och det är att inte ta in fler invandrare och vi som inte tycker så har en skyldighet att tala om varför!

@Viktor: Jag förstår dig helt och fullt. Jag tror att det behövs en helt ny diskussion om dessa frågor och den diskussionen tas nog bäst mellan val.

Anonym sa...

Bra att diskussionen kommer upp. Inte en dag för sent.

Islamisk invandring bör kunna diskuteras. Synen på jämställdhet är bara en av flera med våra grundlagar oförenliga och inom islam bärande element. Det blir inte kul att vara tjej i det fall de är i majoritet.

Hittade en blogg om islams inflytande i Europa: http://missionxp.webblogg.se/2010/september/forbundskansler-angela-merkel-tyskland-pa-va.html

Pia sa...

Jag håller med dig, Hanna! Partier som Fp borde fortsätta att vara tydlig med både sin integrationspolitik med en del krav OCH sin asyl- och flyktingpolitik som är och bör förbli generös.

Kraxpelax sa...

Felet med Sverigedemokraterna är deras totala enögdhet. De ser bara det negativa. Jag har träffat många troende muslimer som varit alldeles utmärkta människor. Jag håller med om att vi ska diskutera invandringens problem. Jag tycker samtidigt att SD ska diskutera invandringens fördelar, samt lägga ner hetskampanjen mot muslimer.

- Peter Ingestad, Solna

Anonym sa...

Det är alldeles för farligt att underkänna folkets DEMOKRATISKA beslut!

Hur mycket än man avskyr Sverigedemokraterna, så skall man konstatera att detta intåg till riksdagen har väckt de etablerade partierna.

Nu har har de på allvar avsikten att behandla invandrarnas integration i landet.
Denna fråga har politikerna bara "bläddrat" genom – det har is in tur lämnat fri engagemang för Sverigedemokraterna, INGEN trodde att SD är kapabel att komma förbi inträdes spärren till riksdagsrepresentation!

Som om det räcker inte med skrämselhickan - Sverigedemokraterna, så måste vi uppmärksamma följande;
Muammar Gaddafi konstaterade nyligen att "Det finns tecken på att Allah kommer att låta islam besegra Europa utan svärd, utan gevär, utan strid. Vi behöver inte terrorister, vi behöver inte självmordsbombare. De över 50 miljonerna muslimer (i Europa) kommer att göra det till den muslimska kontinenten inom några årtionden."

Muammar Gaddafis konstaterade skall inte viftas bort!
Många anser att Muammar Gaddafi är en galning, samtidigt ansåg Hadar Cars m fl att ingen väljare utanför Sjöbo skulle ha rätt att påverka någonting....

Samma gäller Erbakan, en tidigare turkisk premiärminister yttrade: "Hela Europa kommer att bli islamiskt. Vi kommer att erövra Rom."

Glöm inte att Recep Tayyip Erdoğan har på ett möte i Tyskland uppmanat sina landsmän som är bosatta i Tyskland att INTE assimilera sig!

Är Tyskland på väg bli en islamisk stat. Också Sverige. Vem bryr sig?

ANGELA MERKEL
"Vårt land kommer att fortsätta att förändras och integration är också en uppgift för samhället att ta itu med uppgiften som har med invandrare att göra," sade förbundskansler Angela Merkel till Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Under åratal har vi lurat oss själva om detta. Moskéer till exempel kommer att vara en mer framträdande del av våra städer än tidigare."

Jag röstade inte på Sverigedemokraterna, men man skall akta sig ändå - det finns ju extremister på det muslimska sidan....

Hanna sa...

@anonym: Jag tycker snarare att det är islamistisk extremism som jag diskuteras, inte att det kommer hit muslimer. Kristen extremism är ju också problematisk, men det kommer inte så många sådana invandrare till Sverige.

@Pia: Precis. Invandringen ska inte begränsas, men absolut inte yttrandefriheten heller.

@Peter: Det är just det som är kärnan. Vi som gillar att det kommer hit invandrare måste tala om varför det är bra.

@Jerry: Nu ska man kanske inte måla fan på väggen och jag tycker inte att man måste assimilera sig (som sd vill). Man måste däremot följa de lagar och regler som finns i Sverige.

Anonym sa...

Jag målar inte fan på väggen och jag tycker att man skall definitivt assimilera sig!

Vad är poängen att ha svensk medborgarskap när man inte är assimilerad som en svensk?

Skall man vara endast integrerat i landet, så är man inte svensk.

Det duger inte enbart att man följer lagar och regler som finns i Sverige, man skall vara lojal mot landet som har get mig medborgarskapet.
Du mins väl dessa nya svenskar som fastnade i Gazaremsan (?) – de krävde ju att staten skall hjälpa de hem... varför åkte de på HEM besök?
Frågan är vad är ”hem” för dessa svenskar?

Med andra ord jag kan moraliskt sett inte bedra mitt nya hemland!

En liten men viktig anmärkning; När jag väntade på mitt svenska medborgarskap, krävdes det en komplett kunskap i svenska språket.
Inte nog med det, idag har man rätt att få medborgarskapet efter alldeles för kort tid (antal år) i landet!

Det som frapperar mig är händelserna att jag överrumplas utomordentligt ofta av folk som har svårt att uttrycka sig på svenska, men de säger att de är svenska medborgare….

linda s sa...

@Jerry: "Det som frapperar mig är händelserna att jag överrumplas utomordentligt ofta av folk som har svårt att uttrycka sig på svenska, men de säger att de är svenska medborgare…."

Ja, hm. Kanske skulle en svensklärare eller en grammatikexpert inte direkt jubla över din meningsbyggnad i den här kommentaren... Skulle du isf vara mindre svensk då, än om du skrivit din åsikt på felfri svenska?! Jag kan inte se att det resonemanget håller särskilt väl.
Det finns ju uppenbarligen väldigt många "etniska svenskar" som inte behärskar språket eller talet till fullo, av en massa olika anledningar. Ska vi då säga att de "vägrar assimileras" eller "borde integreras bättre"?! Ska vi språktesta ALLA som bor i det här landet, och sedan bedöma deras svenskhet?! Nej tack.

Likadant detta med frånvaro vid sexualundervisning och eventuellt burkaförbud. Varför göra detta till en fråga om religiös bakgrund och varför debattera detta i samma stund som vi pratar om problem med invandring? Det är ju inte invandrarna som har problem med detta - det är ju svenskarna! Och att inte delta i sexualundervisning, att inte leva jämställt, att nedvärdera kvinnor eller att klä sig "udda och konstigt"; allt detta är väl inte ett "invandringsproblem"?! Jag har iaf mött alldeles för många svenska (manliga) medborgare som inte sympatiserar med jämställda ideal eller alla (kvinnors) rätt att klä sig som man själv önskar. Och hur tror ni att SD:s medlemmar ställer sig till sexualundervisning?! De vill ju förbjuda abort och anser att homosexualitet är en sexuell avvikelse och avart. Ska dom få sätta agendan då, för vad som ska undervisas?! Nu var det ju ett förslag från FP iofs, detta med sexualundervisningen, men SD hakar ju gärna på... och jag tycker nog att vi gör bäst i att lämna dessa "småfrågor" (i sammanhanget iaf) ett tag och istället ägna oss åt att bemöta SD:s argument och visa på invandringens positiva - och nödvändiga - delar. Långt, långt senare kan vi diskutera ett ämne som burka; det är ju en fråga som rör en oerhört liten andel människor i vårt land. så liten, att det enligt mig är en alldeles för grov överdrift att kalla detta ett problem som bör diskuteras nu.

@Hanna: tack för ett bra inlägg! stå på dig i maktens korridorer! :-)

Anonym sa...

@ linda s
Det är garanterat att en svensklärare eller en grammatikexpert skulle inte direkt jubla över min meningsbyggnad inte jag i den här kommentaren, inklusive mig!
Överhuvudtaget kämpar jag med talet och skriften som jag förlorade efter min stroke.
Hopas att du kan ta hänsyn.

Du kanske "spottar" fram din kommentarer på ett par minuter - jag däremot slutat räkna tiden som det tar mig att författa en kommentar. Vill inte bli deprimerad...

Det du påpekar om att det finns väldigt många "etniska svenskar" som inte behärskar språket eller talet till fullo, är korrekt.

Samma gäller tidningar och SVTs text...
Nu är det tydligen helt OK att strunta i textkorrektur.

Hanna sa...

@Linda. Tack! Det är inte ett invandringsproblem med unken kvinnosyn, men det blir det när samhället vill acceptera invandrares unkna kvinnosyn bara för att de är invandrare (tex genom att sätta kvinnor bakom skärmar i klassrummen). Vi skulle ju aldrig acceptera sådant bland svenskar.

Anonym sa...

Jättebra skrivet Hanna (som alltid). Det visar att vi fortfarande måste befinna oss på barrikaderna när det kommer till att försvara och bevara liberala värden. Det känns liksom ännu mer angeläget nu.

Stor kram!

Anonym sa...

@ linda s
Jajamän, det finns många etniska svenskar som inte behärskar språket eller talet till fullo, bortsett från dyslektiker och dylikt.

Assimilering är inte ett trevligt ord, men det räcker inte med att man följer och bejakar landets lagar och skaffar de redskap som behövs för att man ska kunna försörja sig och ingå i samhället.

Integration betyder att invandrare etablerar sig i det nya samhället, exempelvis på arbetsmarknaden, men antyder inte fullständig anpassning till majoritetskulturen.

Däremot när nykomlingar i ett samhälle anpassar sig till majoritetens kultur, språk, värderingar och får svensk medborgarskap då är man egentligen assimilerat - och är man nysvensk så skall man vara det.

Hur annars kan man acceptera en nysvensk när hjärtat slå högt för ursprungslandet och är likgiltigt för sitt nya hemland?

Det finns många nya svenskar som är fientliga och misstänksamma mot allt västerländskt.

Då undra jag; hur lyckades dessa individer med skaffandet av svensk medborgarskap?

Personligen har jag varit på bloggar som fungerar bokstavligen som en propaganda redskap för Mahmoud Ahmadinejad syn på världen!

Det handlar ju om att man har valt att komma hit - inte tvingats.

På BBC har jag set just ett program om tolerans mellan religioner. http://www.bbc.co.uk/iplayer/episode/b00v2yr2/Our_World_Clash_of_Faiths/

När du är klar med "Our World Clash of Faiths" då vet du varför det är en fråga om religiös bakgrund.

Du har mött alldeles för många svenska (manliga) medborgare som inte sympatiserar med jämställda ideal eller alla (kvinnors) rätt att klä sig som man själv önskar.

Då förmodligen är det generationen från 30-talet...

SD vill förbjuda abort och anser att homosexualitet är en sexuell avvikelse och avart, alltså som i IRAN....

Vi skall diskutera ämnet niqab - burka redan nu.

Vissa observatörer anser att man bör förbjuda hijab på offentliga platser, men vilket lagligt utrymme finns för detta? Om man följer min tumregel om att muslimer har samma rättigheter och skyldigheter som andra medborgare men inte speciella rättigheter och skyldigheter, så ger en kvinnas rätt att fritt uttrycka sig också henne rätten att bära hijab.

Däremot så bör burka och niqab förbjudas på alla offentliga plaster eftersom de utgör en säkerhetsrisk. Vem som helst kan dölja sig under dessa höljen – kvinna eller man, muslim eller icke-muslim, en anständig medborgare, en person på flykt eller en kriminell – med vem vet vilka onda avsikter.

Med andra ord det är inte en överdrift att kalla detta, ett problem som bör diskuteras nu.

Anonym sa...

Du skriver om det stora problemet med att invandrare inte integreras i det svenska samhället, samtidigt som du anser att språktest är först aktuellt när en person ska bli medborgare(?!?)

Om invandrare inte integreras i det svenska samhället så beror det just på grund av att de är utanför det svensktalande samhället! Alltså oförklarligt är det inte, det är just språket som är barriären.

Du skriver att det inte är acceptabelt att vara maskerad i skolan, vare sig man sitter med rånarluva eller burka på sig.
Vad gör du då när eleverna gör som de vill och struntar helt i lärarens begäran?

Min dotter är lärare med erfarenheter av de kommunala skolorna i Malmö.
Hennes beskrivning om atmosfären under lektioner samt föraktet till den svenska läraren har varit hårresande.

Dilemman med några arabisktalande ungdomar hon hade kunde hon klara med min hjälp.
Jag kunde jag hjälpa henne med att få pli på dessa respektlösa ungdomar, med min kunskap om deras kultur samt språk.
Efter ett par meningar på arabiska, blev ungdomarna RESPEKTFULLA.

Vidare tillägger du att alla barn, oavsett religion och kultur, rätt till att vara med i alla undervisning i skolan.
Men hur har du tänkt dig att göra med den stigande antal skolkande elever?

Ur mitt perspektiv, så begriper jag svenskhet;
Sverige har en nyhet – NATIONALDAGEN, som har blivit en helgdag…
Tidigare firade man i landet ”sjuttonde mai” (17 mai), alltså NORGES nationaldag…
Svenskan visar färg endast vid sportevenemang….

Önskar man äta svenskt då får man verkligen söka en restaurang som serverar a la carte svensk kost.
Äter man Falafel (friterade kikörts bolar) då kan man INTE få Tahine (kryddat sesamsås) till – då förklarar försäljaren att svenskar inte tycker om det…

Kort sagt, försök att klassa Sverige som ett KULINARISKT multikulti land, är lika missvisande som påståendet att vi har ett multikulti samhälle.
Korrekt beskrivning ur KULINARISKT perspektiv är, att smaken är avpassad för svenska smakorganet.
Korrekt beskrivning ur samhälles perspektiv är, att vi har släppt in i samhället utlänningar.

Det är fullt att vara svensk patriot...

Anonym sa...

Du skriver om det stora problemet med att invandrare inte integreras i det svenska samhället, samtidigt som du anser att språktest är först aktuellt när en person ska bli medborgare(?!?)

Om invandrare inte integreras i det svenska samhället så beror det just på grund av att de är utanför det svensktalande samhället! Alltså oförklarligt är det inte, det är just språket som är barriären.

Du skriver att det inte är acceptabelt att vara maskerad i skolan, vare sig man sitter med rånarluva eller burka på sig.
Vad gör du då när eleverna gör som de vill och struntar helt i lärarens begäran?

Min dotter är lärare med erfarenheter av de kommunala skolorna i Malmö.
Hennes beskrivning om atmosfären under lektioner samt föraktet till den svenska läraren har varit hårresande.

Dilemman med några arabisktalande ungdomar hon hade kunde hon klara med min hjälp.
Jag kunde jag hjälpa henne med att få pli på dessa respektlösa ungdomar, med min kunskap om deras kultur samt språk.
Efter ett par meningar på arabiska, blev ungdomarna RESPEKTFULLA.

Vidare tillägger du att alla barn, oavsett religion och kultur, rätt till att vara med i alla undervisning i skolan.
Men hur har du tänkt dig att göra med den stigande antal skolkande elever?

Ur mitt perspektiv, så begriper jag svenskhet;
Sverige har en nyhet – NATIONALDAGEN, som har blivit en helgdag…
Tidigare firade man i landet ”sjuttonde mai” (17 mai), alltså NORGES nationaldag…
Svenskan visar färg endast vid sportevenemang….

Önskar man äta svenskt då får man verkligen söka en restaurang som serverar a la carte svensk kost.
Äter man Falafel (friterade kikörts bolar) då kan man INTE få Tahine (kryddat sesamsås) till – då förklarar försäljaren att svenskar inte tycker om det…

Kort sagt, försök att klassa Sverige som ett KULINARISKT multikulti land, är lika missvisande som påståendet att vi har ett multikulti samhälle.
Korrekt beskrivning ur KULINARISKT perspektiv är, att smaken är avpassad för svenska smakorganet.
Korrekt beskrivning ur samhälles perspektiv är, att vi har släppt in i samhället utlänningar.

Det är fullt att vara svensk patriot...

Anonym sa...

Du skriver om det stora problemet med att invandrare inte integreras i det svenska samhället, samtidigt som du anser att språktest är först aktuellt när en person ska bli medborgare(?!?)

Om invandrare inte integreras i det svenska samhället så beror det just på grund av att de är utanför det svensktalande samhället! Alltså oförklarligt är det inte, det är just språket som är barriären.

Ur mitt perspektiv, så begriper jag svenskhet så;
Sverige har en nyhet – NATIONALDAGEN, som har blivit en helgdag…
Tidigare firade man i landet ”sjuttonde mai” (17 mai), alltså NORGES nationaldag…
Svenskan visar färg endast vid sportevenemang….

Önskar man äta svenskt då får man verkligen söka en restaurang som serverar a la carte svensk kost.

Äter man Falafel (friterade kikörts bolar) då kan man INTE få Tahine (kryddat sesamsås) till – försäljaren förklarar att svenskar inte tycker om det…

Kort sagt, försök att klassa Sverige som ett KULINARISKT multikulti land, är lika missvisande som påståendet att vi har ett multikulti samhälle.

Korrekt beskrivning ur KULINARISKT perspektiv är, att smaken är avpassad för svenska smakorganet.

Korrekt beskrivning ur samhälles perspektiv är, att vi har släppt in i samhället utlänningar.

Det är fullt att vara svensk patriot...