lördag, april 03, 2010

Det är tydligen möjligt att köpa sex av inlagda patienter

Jag är just nu hemma och mina föräldrar i Lidköping och här nere läser man Göteborgs-Posten. Idag läste jag något förfärligt i tidningen och det var denna artikel om en psyksjuk patient som sålde sex från sitt rum på Östra Sjukhuset i Göteborg. Förutom att detta är helt vansinnigt och att det naturligtvis inte ska gå att kunna sälja sex i ett rum på sjukhuset så visar detta också på hur viktig sexköpsalgen är.

Som jag skrev ridigare så är lagen till för dem som ligger i gränslandet mellan total frivillighet och våldtäktsoffer. Kvinnan på Östra Sjukhuset i Göteborg sålde sex frivilligt, men vi kan väl alla vara överens om att denna frivillighet står på aningen svajig mark. Hon har blivit sexuellt utnyttjad som barn, är manodepressiv och säljer sex för att skada sig själv. När jag läser om sådana kvinnor så blir jag stärkt i mitt försvar av sexköpslagen.

Läs här min recension av boken 14 år till salu av Caroline Engwall som handlar om en ung tjej som säljer sex ”frivilligt” för att skada sig själv eftersom hon känner skam och skuld efter en våldtäkt. Tjejen i boken hade kunnat får hjälp ändå eftersom hon var så ung, men hade hon forsätt sälja sex i några år till hade hon inte haft den tryggheten om inte sexköpslagen fanns.

4 kommentarer:

Walle sa...

Bra skrivet. Så jävla sjukt. Att det inte tolkas som grovt är lagom rubbat. Sedan visar det också på den delikata balansgången om integritet för patienter. Samtidigt som en inlagd bör kunna ta emot besök på ett självständigt sett, så verkar ju personalen här helt klantat sig. Jo, lagen behövs.

Hanna sa...

Ja, det håller jag också med om. Det borde alltid vara grovt att utnyttja människor som uppenbarligen inte är vid sina sinnens fulla bruk. Det verkar ju som att hallicken var väl medveten om hennes deppression.

Sofia Karlsson sa...

Domstolar är så extremt försiktiga att tolka brott som grova. Det är ibland obegripligt. Sen kan det också vara så att åklagaren inte gav de beslutande (domare och nämndemän) tillräckligt med information om vad manodepressivitet innebär vad gäller att vara vid sina "sinnes fulla bruk".

Hanna sa...

Det kan du förstås ha rätt i. Eftersom jag inte är så juridiskt kunnig berörde jag inte just detta i inlägget. Den spontana känslan är ju ändå att det borde vara grovt att utnyttja någon som är sjuk.