måndag, februari 15, 2010

Dags för oss kvinnor att säga ifrån – sportintresse är inte manligt!

Elin Grelsson, jag vill fråga dig en sak. I vilken värld lever du? Feminist säger du, hur kommer det sig att du gör sportintresse till en könsfråga? Likaså kulturen? Är det manligt att bröla till en fotbollsmatch och kvinnligt att gå igång på en poesikväll med Kristina Lugn?

Själv är jag kvinna, feminist och fullkomligt sportfanatisk. Jag skriker och gormar och brölar och ämnar ägna de följande två veckorna helt åt OS-tittande när jag inte är på jobbet. Analyser och ältande av misslyckanden hör definitivt till och jag är glad att hela spektaklet och mer därtill sänds i TV. Efterfrågan är stor. Hur många skulle vara intresserade av tre veckor direktsänd kulturfestival? Alla kvinnor, kanske? Nej, om du tror det så lever du och jag inte i samma verklighet.

Jag har precis kommit hem från en resa och de två senaste dagarna har en massa sms skickats mellan mig och min bror och mig och min mor – alla gällande OS. Vem har påstått att det skulle vara kvinnligt att inte bry sig om sport?

Visst, jag kan diskutera huruvida Sveriges television ska lägga massa pengar på sport och nyttan i public service osv, men när man som feminist gör en poäng av att sport-tittande skulle vara manligt och mina bröst skulle göra mig mer benägen att vilja lyssna på diktuppläsningar, så slår jag bakut.

Nej, vet du vad, Elin Grelsson, ikväll ska jag skrika när Charlott Kalla åker skidor. En annan dag är det när Anja åker störtlopp eller när Helena skjuter. Hur kan du påstå att sport och sportintresse bara är manligt? Var har du varit det senaste decenniet?

9 kommentarer:

Jannice sa...

Jag orkade inte läsa hennes inlägg och jag tycker att du gör bra poänger- och i en jämställd värld har du ju helt rätt! Självklart kan kvinnor likaväl som män vara sportintresserade. Jag tror nog dock ändå att fler män slussas in i det intresset och stöttas att upprätthålla det. Och i skenet av det kan jag tycka att det är sjukt trist och orättvist att det sänds så förbannat mkt sport och så extremt lite mode e.g. (har blivit bättre på senare år men det är knappast jämnt). Och att det generellt anses vara mer OK att kvinnor är intresserade av sport än att män är intresserade av mode för övrigt (det klassiska fina med att kvinnor tar till sig av en från början kulturellt manlig grej).

(Och då var jag ändå själv galet sportintresserad fram till sådär 13-årsåldern och har vänt ett antal dygn för OS i min dagar ;).)

linda sa...

jag är liksom du feminist OCH sportfanatiker, och utan feminismens kamp hade jag nog inte kunnat vara det, som kvinna, så tack och heja, heja!
vad som bör problematiseras och reformeras är dom delar av sportbevakningen som lägger all tid och alla resurser på manliga utövare, och våra kvinnliga idrottare bör självklart få lika stort utrymme som sina manliga kollegor.
att däremot säga att vi kvinnor inte skulle uppskatta sport på tv (eller i praktiken) känns ju oerhört mossigt, och att man som feminist kan tänka sig att föra vidare könsstereotypa fördomar om att sport är manligt och kultur kvinnligt, DET är värt att kritisera, och inte os-utrymmet på tv.
bra Hanna!
kram

Hanna sa...

Jannice: Jag kan hålla med dig till viss del, men inte helt. jag som kvinna är tex helt ointresserad av mode och även andra saker som anses typiskt kvinnliga och det kan ju vara så att det totalt sett inte finns lika många intressenter till just mode (eller konst, eller diktuppläsningar) samtidigt som sport är väldigt stort både bland män och kvinnor. Dock har du rätt i att män fortfarande sätter normen och att det män gillar fortfarande kommer i framsta rummet.

Linda: Jag tror att det har blivit bättre när det gäller att bevaka kvinnor och män i sportens värld. Det har vi väl mycket att tacka våra fantastiska idrottskvinnor för! Minns du när jag fyllde 17 (det var OS då)? Då var rubriken i tidningen "Slaget om fjärrkontrollen" och männens val ansågs vara hockeyn och kvinnornas konståkningen. Vi var väl 15 tjejer hemma hos mig som alla ville se hockeyn.

linda sa...

jag minns ;-) tyvärr :-/
och ja, det har verkligen blivit bättre, thank god.
men, i dagens GP: Hellners fjärde plats snodde framsidan från Kallas guldbragd... :-S suck.
och varför bara män inne i OS-studion, medan kvinnorna får sköta dom (fnittriga, leende) intervjuerna?!

kram

Hanna sa...

Jag har också tänkt på det där med kvinnor i studion. De brukar ju vara så bra med det, men nu är det bara grabbs. Marie Lehman är ju jättebra och det är en fördel att de har satt henne på hockeyn (som ju är väldigt manligt annars). Det är synd att det också är så får kommentatorer som är kvinnor.

Angående förstasidan så har du nog bara förärats en senare upplaga, min tidning (svd) pryddes av en lycklig Kalla!

linda sa...

att hockeyn bevakas av en kvinnlig (superduktig)journalist är _verkligen_ ett framsteg :-)

men, jag kan inte låta bli att störa mig på att typ alla kommentatorer och studioinbjudna är MÄN :-(


men du, nåt helt annat: kan du inte skriva ett inlägg om vad du tycker om hela debatten kring Birgitta Ohlsson och hennes kommande bäbis/obefintliga mammaledighet?! snacka om stereotyp rapportering/åsiktsfrossa...

kramar!!

Hanna sa...

Jo, det måste jag göra! Jag befann mig i Kuala Lumpur när hon blev vald, därav min tystnad. Nu har jag legat hemma i kräksjuka sedan jag kom hem :( Om inte OS tar för mycket tid så kommer snart ett sådant inlägg!

Kram

Anonym sa...

Underbart skrivet. Klart som satan att vi är maaaaaaaaasssor av brudar som gillar sport och os.

... och "snart" drar allsvenskan igång!

Kram!

Hanna sa...

Ja, jag tror att av mina kompisar är det fler tjejer än killar som gillar sport!