söndag, januari 24, 2010

Varför är dyra väskor värre än dyra kostymer?

Jag kan inte låta bli att undra varför dyra väskor väcker så mycket ilska. Göran Greider går så långt att han kallar det ett hot mot demokratin. Det är väl ingen som är förvånad att Mona har råd och det är väl heller ingen som tycker att hon inte får ta emot presenter av sina vänner. Vad är det då med dyra väskor som är så upprörande? Jag själv är en person som aldrig skulle lägga flera tusen på en väska, även om jag hade råd, men det finns andra saker som jag gladeligen lägger pengar på. Jag tror att det är så för de flesta.

Kostymer är dyra och kostar ofta flera tusen. Ingen tycks uppröras över detta. Klockor kan kosta tusentals och ibland tiotusentals kronor, men likväl har vi ingen klockdebatt i svensk media (även om det konstaterats att Reinfeldt har en dyr klocka).

Jag kan inte annat tänka än att det beror på att kvinnliga accessoarer är onödigt bjäfs. Så fort en kvinna unnar sig något som är för dyrt enligt någon slags normalstandard, så rasas och förfasas det över hur man kan slänga ut sina pengar på oväsentligheter. Detta trots att både män och kvinnor gör det hela tiden. Kvinnlig lyxkonsumtion mäts dock efter andra mått och bedöms hårdare. Det ”är” värre med dyra väskor än dyra bilar eller dyra klockor.

Debatten är spännande att följa. Jag upphör aldrig att förvånas att det fortfarande är upprörande att folk köper dyra saker. Och jag noterar att det fortfarande är värre för kvinnor att göra detta.

9 kommentarer:

Urban Anjar sa...

Du verkar tänka lite i samma banor som jag.

"Hade det handlat om en man, som hade haft en lite mer påkostad dator, lite snyggare fälgar på bilen, en bra kamera eller ett just verktyg i ”snickarboa” för samma peng hade ingen ens märkt något. Hade informationen nått media hade det inte bevärdigats så mycket som en notis. Varför denna uppmärksamhet på just kvinnors prylar?"

http://ubuntufranborjan.wordpress.com/2010/01/23/min-vaskblogg/

Hanna sa...

Hej Urban!

Kul att vi tänker lite likadant i denna fråga. Det är väldigt irriterande att väskor tycks vara mer onödigt än en klocka exempelvis.

/Hanna

Anonym sa...

Här har hela Göran Greiders trovärdighet hamnat i putten. Hans ståndpunkt och anfall mot Sahlin fick mej att omedelbart skriva till honom på hans emailadress på Dalademokraten. Varför inte mailbomba honom riktigt rejält? Givetvis med vettiga argument och under skarpa protester. Personligen känner jag att hans sätt att gå på person i stället för system visar på mindre förmåga och hur den personen kan anlitas som expert i politiska frågor är väl hädanefter omöjligt. Eller?

Hanna sa...

Jag håller helt och hållet med! Det är svårt att hädanefter ta någons eriöst som tycker att det är ett demokratiskt probelm att Mona ahr en dyr väska.

Henric sa...

Det är klart att det med största sannolikhet finns en könsaspekt i det hela, MEN det handlar också om att Sahlin skyltar med något som är lätt igenkännbart OCH DYRT. Om Reinfeldts kostym skulle vara köpt på Dressman, eller från Armani eller Ermenegildo Zegna är inte lika uppenbart och "in your face", åtminstone inte för den gängse snittmedborgaren.

linda sa...

håller helt med dig (fast jag hade själv inte tänkt på detta innan jag läste ditt inlägg)! ska vi kritisera Monas väska och uppmana henne lämna igen den, så får vi be alla manliga riksdagsledamöter att strippa och kasta klockan också.

sedan kan jag tycka att man som ledare för ett arbetarparti, i en lågkonjunktur, kan vara lite mer medveten om vilka signaler man sänder, och med vilka man ska identifiera sig med. och sympatisera med.

men oavsett så tror jag att det hela kokar ner till en könsfråga, som du skriver. och det är jäkligt frustrerande.

Hanna sa...

Jag håller med er, Henric och Linda, att det sänder ut fel signaler när man företräder ett arbetarparti, men samtidigt så är det inte första gången man förfasas över dyra väskor. Dyra klocko pratar man inte så ofta om och dyra bilar, som kostar betydligt mer, är något man heller aldrig pratar om. Och det är ofta män som vill ha det, och det kan man väl betrakta som onödigt om något (en billigare och mer praktisk bil finns oftast).

Anonym sa...

ska hälsa från min mamma, att ditt inlägg är grymt bra!! hon håller också med!!
kram Linda

Anna sa...

Greider är löjlig. Sänder konstiga signaler och fokuserar på fel objekt.Men ur feministisk synvinkel är det ju bra, eftersom många av oss ser könsaspketen här. Något som dock inte GG tyx klara av.