lördag, december 05, 2009

Minaret-förbud och bristen på demokrati

Dilsa Dmirbag-Sten skriver på Brännpunkt i SvD idag om frihet, demokrati och minaret-förbud. Den frihet som vi i västvärlden åtnjuter tas för given, men håller på att begränsas på olika ställen i Europa. Det senaste exemplet är nu minaret-förbudet i Schweiz. Ordet demokrati kan vara ett var vår tids mest missbrukade ord och i fallet Schweiz så används det för att visa att folket gemensamt minsann har beslutat detta. Det man glömmer då är att demokrati inte bara handlar om att majoriteten ska bestämma. Demokrati är också skydd för minoriteter och i det fallet har man misslyckats med att vara demokratiska i Schweiz.

Enligt min mening är det odemokratiskt att ens ställa frågan. Frihet att bygga på sin egen mark måste vara lika för alla. Visst kan man säga att minareter inte passar på en eller annan plats, precis som att man inte får bygga ett nyfunkishus i Gamla Stan i Stockholm, men ett generellt förbud mot minareter är bara diskriminerande.

Dilsa Dmirbag-Sten skriver:

Vår demokrati vilar på idén om universella mänskliga rättigheter som utgår från individens suveränitet. I den svenska lagstiftningen har vi individuella rättigheter – inte kollektiva. En självklarhet, kan tyckas. Men ändå verkar de flesta i debatten inte förstå skillnaden. De välmenande kräver att vi ser islam som en god kraft för att förhindra rasism och diskriminering av muslimer, medan främlingsfientliga krafter gör alla muslimer kollektivt ansvariga för övergrepp som sker i islams namn.

Så rätt och så bra.

3 kommentarer:

Henric sa...

Ingenting torde vara mer tröttande än när man tvingas lyssna på människor från den anarkistiskt influerade socialistvänstern som på något sätt fått för sig att Schweiz skulle vara någonslags demokratiskt paradis och målat upp en fantasi om ett europeiskt Porto Allegre.

Minaretexemplet illustrerar med all övertydlighet hur otillfredställande rösträttsdelen av demokratin är, om man inte sätter mänskliga fri och rättigheter främst.

Lord Actons ord är lika sanna och aktuella som någonsin; "It is bad to be oppressed by a minority, but it is worse to be oppressed by a majority"

Hanna sa...

Word! Jag är verkligen inget fan av folkomröstningar och håller helt med om att Schweiz inte är ett drömland. Undrar vad socialistvänstern säger nu!

blues sa...

Undrar bara, i all min naivitet, finns det en enda människa, som inte är rasist men inte heller antirasist, som inte är PK men inte heller strutsälskare och som föredrar att kaslla saker och ting med deras rätta namn och brinner för sanningen - inte för det falska demokratiet (här finns det plats åt alla människor och bla, bla,. bla) som kan ärligt och uitan svep svara: VARFÖR så mycket hat mot just muslimer och islam, inte mot alla invandrare? Varför just i hela Europa? Varför här i Sverige? Och snälla - undvik mantror och floskler som -för att folk är okunniga, rädda osv. I så fall - vad är det folk inte vet och varför har de blivit rädda - vad är det som skrämmer folk?
Ala snackar att "det är hemskt, hur kan man göra så, mångfäld är bra, vi får så mycket kunskap, demokrati ger rätt till alla oavsätt religion och sen snackar vi skit om både muslimer, media, våra politiker, myndigheterna, olika institutioner... Allt är deras fel och vi, folk, vi tycker inget ila, vi är goda. och så plötsligt är det schweizisk folk, inte politiker, som fattar beslut och omröstar. Är alla de 57% av schweizarna rasister och dumma i huvet? Här är det 7,2% för SD, snart var femte svensk röstar för SD. Är 50% av svenskarna rasister och idioter? Sluta skylla på SD utan leta efter rätt svar - varför har det blivit så att islamofobi breder sig mer och mer? God kebab är en sak, men att sätta eld på sin egen skola i Södertälje är en annan. Personligen är jag inte rädd för kebab utan för det andra.