söndag, september 13, 2009

Caster Semenya

Jag tycker som så många andra synd om Sydafrikas friidrottsstjärna Caster Semenya. Visst, hon ser manlig ut, men hon är en kvinna. Semenya är intersexuell och det är inte ett helt ovanligt tillstånd. Om Semenya är uppväxt som kvinna och vill vara kvinna, varför ska hon inte få tävla i idrottssammanhang som kvinna?

Jag köper inte orättvis-argumentet för allvarligt talat, vad är rättvist i idrottens värld? Är det någon som ser Usain Bolt springa 100 m och sätta världsrekord som ingen annan varit i närheten av någonsin och tänker "det kunde varit jag, om jag bara tränade lika mycket"? Om du gör det så kan jag tala om för dig att så är inte fallet. Bolt är en supertalang som genom sina gener kan göra det omöjliga möjligt. Det är klart att han inte skulle springa så fort om han inte tränade, men jag tror ni fattar poängen.

Om Semenya diskas så måste idrottsvärlden slå fast hur man ska hantera intersexuella och den enda slutsats jag kan dra är att de inte kommer att få tävla alls, om de anser sig vara kvinnor. Inte särskilt sportsligt, anser jag.

Som tur är hyllas Semenya i sitt hemland. Hon borde hyllas som en hjälte överallt.

12 kommentarer:

Staffan Ovesson sa...

Så vilket kriterium anser du ska gälla då?

Hanna sa...

Det kön som man anser sig tillhöra, om man tillhört detta kön i hela sitt liv (jag har inte tänkt klart ang könsbyte) I detta fall är det ganska enkelt eftersom Semenya är en kvinna och alltid har varit det.

linda sa...

jag håller med dig Hanna. det kön som man identifierar sig med, och levt som, ska givetvis avgöra om man ska tävla som man eller kvinna. och detta bör gälla inte bara i idrottsvärlden; vi måste bli bättre på att värdera och behandla människor efter deras egna könsidentitet, och inte bara enligt biologiskt kön eller uppfostran (särskilt såklart i de fall där ett biologiskt kön är svårt att fastställa, eller har blivit konstruerat genom operationer).

tack för din fina kommentar på min blogg, ang. vänskap och relationer!

och näe du; ingen fara på taket - stieg larsson är ingen guru i det här hemmet ;-)

kramar

Staffan Ovesson sa...

Är din syn på det här beroende av att intersexuella är en relativt liten grupp? Hur skulle du se på det om vi fick en utveckling mot att i stort sett alla medaljörer på damsidan utgjordes av intersexuella som ickeintersexuella kvinnor inte hade en chans att slå?

Hanna sa...

Linda: Självklart msåte toleransen mot transexuella i samhället öka! När det gäller utanför idrottsvärlden tycker jag absolut att människar ska få "tillhöra" det kön de vill.

Staffan: Ja, såklart spelar det in. Vid ett sådant senario som du målar upp kanske man bör införa ett tredje kön om det inte går att lösa på annat sätt. Som sagt, alla stora stjärnor är extremer och den ena extremen är inte mer orättvis än en annan. Tykcer du inte att intesexuella ska få tävla alls om de anser sig vara kvinnor?

Staffan Ovesson sa...

Jag har inte heller tänkt färdigt (men ditt inlägg har hjälpt mig en bit på vägen), men ett par saker börjar klarna:

För det första måste det som Caster Semenya genomgår vara fruktansvärt, och det får inte bli så i fortsättningen tycker jag. Det kan inte vara en bra idé att IAAF ska avgöra vilket kön en person ”egentligen” har, vilket verkar vara vad man säger sig hålla på med nu. Kön är en svår kategori med många fasetter samtidigt som den är mycket betydelsefull för identiteten. Misstag blir oundvikliga och katastrofala. Så långt håller jag med dig antar jag.

För det andra tycker jag man kan fråga sig varför vi alls har dam- och herrklasser i elitidrott. Det handlar, som du påpekar, inte om någon rättvisa, för det går inte att fullt ut korrigera för eller ta hänsyn till skillnaderna i människors medfödda förutsättningar.

Att vi inte kan göra det fullt ut innebär dock inte att vi inte ser ett värde i att göra det i viss utsträckning. Det gör sporten intressantare och roligare att titta på, och fler människor får chansen att med sina förutsättningar träna sig till elitnivå inom sin sport. Vi ställer inte en tjej på 45 kilo och en på 90 kilo mot varandra i en brottningsmatch, för om båda är hyfsat vältränade har den lilla tjejen inte en chans. Deras vikt är en relevant skillnad som kan göras utan godtycke, och därför tävlar de i olika klasser. Vi ställer heller inte en enarmad kille mot en tvåarmad i simning; de tävlar i olika klasser.

När det gäller kvinnor och män är den relevanta skillnaden, vad jag förstår, testosteronhalten. Skillnaden i just den fysiska förutsättningen är i allmänhet så pass stor att det i de flesta sporter är i det närmaste omöjligt för en kvinna att nå samma nivå som de bästa männen. Jag leker därför med tanken på att göra om dam- och herrklasser till två klasser som definieras utifrån de tävlandes (omanipulerade) testosteronnivå. Det skulle vara en relevant åtskillnad som kan göras utan godtycke. Behovet av att avgöra vem som ”egentligen” är man respektive kvinna skulle försvinna. För intersexuella blir då inte frågan vilket kön de tillhör utan bara om deras testosteronnivå hamnar över eller under gränsen.

Att låta folk bestämma själva vilken klass de ska tävla i är jag tveksam till. Det är lite som om vi istället för att utgå från vikt skulle dela in brottare i klasserna ”stor” och ”liten” och att man fick välja att tävla i ”liten”-klassen om man kände sig liten.

Hanna sa...

Staffan: Ja ghåller helt och fullt med dig att det är fruktansvärt hur det har gått till. Dessutom tycker jag inte att man kan säga vilket kön man "egentligen" har. Man har det kön man anser sig ha. Vad som ska gälla i tävlingssammanhang är en annan sak.

Jag hålller också med om att man borde slopa dam och herrklass, men att detta, trots principen, inte är en så kul idé.

Din idé med testosteronhalten, är kul, men kanske lite väl omständig att genomföra.

Jag tror att det behövs regler för hus man ska hantera intersexuella och jag landar på att man ska få tillhöra det kön man växt upp som. Alltså ska man inte kunna hävda att man som man egentligen är en kvinna för att man tex har två x-kromosomer (sådant förekommer ju). Och eftersom det är så pass ovanligt med intersexuella i idrottsvärlden och att det finns många andra orättvisor i genuppsättningen så tycker jag inte att det är så big deal att en kvinna med lite för höga testosteronvärden får tävla och vinna i VM.

Jag tror inte att ett sådant ställnignstagande skulle leda till att andelen testosteron i kroppen blir avgörande när guldmedaljerna ska delas ut.

Hur man ska hantera könsbyte är lite svårare. Där lutar jag nästan åt att man inte ska få tävla efter ett könsbyte, men det är kanske lite väl hårt. Frågan är hur många det drabbar. Jag tror dock inte att det en mängd medokra män skulle springa och byta kön ifall möjligheten fanns ;o)

Johan sa...

Hennes medtävlande då?
Hur skulle du känna dig om du blev ifrånsprungen av någon med 3 gånger så mycket testosteron gång på gång? Ingen tjej kommer ju någonsin konkurrera med henne utan att injicera lite vätskor... Sportsligt? Knappast.

Sen kan man bara beklaga hur allt detta har hanterats.

Hanna sa...

Johan: Du har nog inte förstått min poäng. Jag jämför återigen med Usain Bolt. Han har en genuppsättning som gjort att han kan göra tider som ingen annan på just 100 och 200 m. Hur ska denna orättvisa kompenseras? Hans medtävlare vet att så länge han är aktiv så har de inte en chans. Hur sportsligt är det?

Min poäng är att ALLA VM-medaljörer är extremer på ett eller annat sätt. Caster Semenya är bara en i raden.

Anonym sa...

Två saker:
För det första har detta problem funnits i flera år, se bara på de öststatsfödda tvåkönade som västvärlden var fruktansvärt enig om att fördömma.
för det andra visste sydafrika om det hela men medaljen var viktigare än att han(Mer manligt än kvinnligt) skulle må bra!

Hanna sa...

Anonym: Kvinnorna från Öststaterna blev sådana efter att de dopat sig med anabola steroider - det är skillnad. Och varför kallar du Semenya för man?

Anonym sa...

bort med positiv särbehandling av de som påstår sig vara kvinnor. Låt alla tävla på lika villkor. Då slipper vi skäggiga Casterdebatten. Lyckas han/hon kvala in så är det väl bra, men det finns nog andra som springer snabbare. Varför ska killar springa i damlopp?