måndag, juni 15, 2009

Fortsatt konversation med Systembolaget

Hej Fredrik,

Tack för ditt utförliga svar. Dock var det inte svar på någon av de frågor jag ställde.

Du skriver att filmen är gjord för att avskräcka tonårsföräldrar att köpa alkohol till sina barn. På vilket sätt menar du att filmen Flirten avskräcker föräldrar från att köpa alkohol till sina barn?

Du skriver: "Idén till reklamfilmerna bygger på att med humor visa en tonårsfest som föräldrar vill se den och att spetsa till händelser där tonåringarna i filmen verkligen tar sitt ansvar när det gäller alkohol, ett beteende som inte är särskilt realistiskt."

Vem tar sitt ansvar i filmen vi diskuterar? Är det killen som inte vill hångla med tjejen? Varför är det ansvarsfullt att inte vilja hångla? Jag tolkar ditt svar att ni vill avskräcka föräldrar från att köpa alkohol till sina barn genom att säga: "Köper ni ut kommer era barn att hångla". Är detta korrekt tolkat?

Då är vi i så fall tillbaka till mitt ursprungliga mejl där jag skrev att ni hade en moraliserande syn på ungdomar och speciellt unga tjejers lust och sexualitet. Sedan när är det ett problem att tjejer vill hångla? Det är en gammaldags syn där föräldrar ska avskräckas för att deras unga döttrar inte ska bli "förstörda" . Är det det ni vill förmedla? Om inte så har ni misslyckats kapitalt.

Det är väldigt viktigt att unga tjejer lär sig att säga nej till sex och att unga flickor inte ska supa sig redlösa och riskera att bli våldtagna. Men det är även viktigt att unga tjejer ska få säga ja till sex den dagen de är redo och känner att de vill. Tjejen i er film är inte redlös. Hon är en cool tjej som vet vad hon vill och tar för sig.

Jag tycker inte att föräldrar ska köpa ut åt sina barn, det är inte det jag ifrågasätter. Jag vill veta hur ni tänkte när ni tyckte att tonårshångel skulle verka i avskräckande syfte för föräldrar som funderar att köpa ut åt sina barn. Det får du väldigt gärna svara på.

Eftersom många är upprörda över denna reklamfilm, publicerar jag vår konversation på www.feministbrud.se.

Vänliga hälsningar
Hanna Lager

3 kommentarer:

Norpan sa...

Ser framemot svaret!

Kram
Norpan

Anonym sa...

Fast jag har massor av kompisar som hånglat med "fel" killar då de varit fulla. Som gjort saker de itne vill, förstört förhållanden eller inlett jobbiga relationer.

Hanna sa...

Hej anonym,

Min poäng är att det per definition inte är fel att hångla när man är full och tonåring. Visst kan man göra saker man ångrar på fyllan, men i den film vi ser på systembolagets hemsida är tjejen verkligen inte mer än lite salongsberusad och då blir det ett moralistiskt budskap!