fredag, maj 08, 2009

Kvinnokroppen är ingen handelsvara

Kvinnokroppen är ingen handelsvara. Jag vill inte leva i ett samhälle där unga kvinnor redan från barnsben får lära sig att deras kroppar en gång kommer att vara till salu på en marknad. Kan man begränsa en sådan marknad, kan man se till att unga kvinnor växer upp med vetskapen att deras kropp tillhör dem och ingen annan, kan man begränsa utbudet genom sexköpslagen så är den värd frihetsinskränkningen.

Trafficking är prostitution. Det är att tvinga unga kvinnor att sälja sin kropp. Detta är inte något helt annat än att frivilligt prostituera sig, De tär en hårfin skillnad. Å ena sidan finns den lyckliga horan. Å andra sidan finns Lilja forever. Däremellan finns en stor mängd kvinnor som prostituerar sig mer eller mindre frivilligt. Det finns ingen klar och tydlig gräns.

Vilken sida står vi på? Den kvinna som njuter av att sälja sex, eller den som mer eller mindre tvingas i prostitution. Vem ska styra lagstiftningen? Jag tycker att svaret är självklart och jag tycker inte att den frihetsinskränkningen är större än att man inte får köra bil utan körkort eller tvingas till värnplikt i krigstid.

4 kommentarer:

Tore Kullgren sa...

Det går att bekämpa sexuell och icke-sexuell människohandel även om sexköp vore lagligt.

Sen tror jag inte att någon är så naiv som att allt skulle vara frid och fröjd bara sexköp legaliseras. Åtminstone inte jag.

Hanna sa...

Det är tur att du har en mer nyanserad bild av det hela, Tore. Jag tycker inte att denna fråga är helt lätt, och det behövs en utredning för att vi ska veta vilka effekter lagen verkligen har fått.

Min främsta orsak till varför jag stödjer lagen är att jag inte vill ha ett samhälle där kvinnans kropp kan köpas.Jag tror att lagen är viktigt även ur ett jämställdhetsperspektiv.

Leonard sa...

Jag är också emot att man ska kunna sälja och köpa sex!

Är helt förvirrad. Jag har varit och sett på olika partiers hemsidor (Socialdemokraterna+ Folkpartiet samt de Gröna), och skulle gärna vilja gå med i ett ungdomsförbund. Saken är att alla parti har åsikter jag tycker är bra. Tycker till exempel att S har en bra ekonomisk vision men deras skolpolitik är ju helt förskräcklig! Jag kan bara inte se en sån flummig skolpolitik i Sverige, men samtidigt är jag ju inte höger.

Hur räknas egentligen Liberalerna? Är det höger, eller hur står det om man jämför t.ex. med Moderaterna eller Centern?

Hanna sa...

Hej Leonard!

Folkpartiet är ett mittenparti till höger. Just nu sitter man i regeringen med centern, moderaterna och kd. Vårt mål är att S inte ska få makten i Sverige och vår ekonomiska politik skiljer sig ganska mycket.

Vad gäller sexköpslagen så tycker jag att den är bra därför att det är förbjudet att köpa, men inte sälja sex.