onsdag, april 15, 2009

Shanghai

Natttåget tog oss till Shanghai och här är vädret inte så mycket bättre än i Peking, men iaf lite och med tanke på Andreas förkylning är vi glada för det lilla. För att använda en gammal klyscha så är Shanghai kontrasternas stad. Jag ska försöka illustrera det i bilder.


Jag vid Shanghais skyline. Det är alltid lika coolt när man får se en känd bild i verkligheten. Shanghai känns häftigt och strandpromenaden The Bund (som jag står på) är en blandning mellan kolonialhusen på ena sidan och skyskraporna på den andra. Detta är utsikt mot det nya Kina.

Strandpromenaden på andra sidan i Pudong. Här syns kolonialhusen. Detta är utsikt mot det gamla Europa.

Jag har glömt min hårborste i Sverige och det verkar inte vara det lättaste att hitta en ny. Jag betalar överpris för en kam i Peking, men här är jag glad och lycklig för en sprillans ny hårborste av bästa sort för ca 20 kr! Vi befinner oss i bazaren utanför Yuträdgården mitt i gamla stan i Shanghai. Här finns massa roliga affärer och matstånd.

Yuträdgården. Det är så kinesiskt och så fantastiskt annorlunda. Jag tyckte det var härligt att gå omkring bland alla växter, stenar, hus, labyrinter och vattendrag. Det är inte stort, men du går lätt vilse.

Gamla stan är inte något vackert och idylliskt som i det flesta europeiska städer, men det är ändå mycket roligt att se detta som kontrast mot The Bund och alla skyskrapor i Pudong.

Uppe i skyskrapan Jim Mao Tower. Jag äter ostron. Vi åt en underbart god buffé för ca 300 kr per person och fick mycket goda västerländska och kinesiska rätter. Utsikten var gudomlig. Restaurangen ligger på 54:e våningen och vi fick ett fönsterbord. (Efter en hel dag på stan var jag tvungen att fixa till mig på toaletten, jag måste väga upp för mina nike air.)

Uppe i baren Cloud 9 på våning 87. Vi tittar ner på skyskraporna och vi tittar ner på The Bund. Andreas sa när vi satt där: Är det inte symptomatiskt att kineserna kan sitta här uppe och titta ner på Europa?

Nästa dag och nu står stadsdelen Franska Consessionen på programmet. Det är precis som det står i alla guideböcker, en stadsdel full av glassiga designboutiquer.

Vi hittar en park med hjältarna. Undrar vad de skulle säga om dagens kina. De skulle förmodligen vända sig i sina gravar när de visste att de stod statyer i detta kapitalistiska land.

Ett tag funderade jag nästan på om vi hade kommit till medelhavet. Man får den känslan. Det är svårt att förstå att man är i samma stad som någon av alla ovanstående bilder.

Xintiandi. Det är såhär Shanghai ska se ut, enligt de som bestämmer. Ett renoverat kvarter som är hur mysigt som helst, dock känns det inte upprustat, snarare nybyggt. Här äter vi lunch och det var gott!

Nytt tåg. Denna gång inte lika glassigt, dock med TV. Vi har beställt en tvåbäddskupé och kupén är utrustad med en våningssäng och en fåtölj med bord samt toalett. Hur lyxigt som helst. Den virkade duken är inte ett tecken på sunkighet, snarare på dålig smak. Här sover vi mer än 8 timmar! Nästa dag vaknar vi upp i Hong Kong.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Underbart Hanna! Njut av livet!!!! Kram

Hanna sa...

Ja, det gör jag! Jag kommer snart med fler bilder! Kram

Anonym sa...

härlig reseskildring!! jättefina bilder och intressant text! ni verkar ha haft det superbra!! kram Linda S

Hanna sa...

Ja, det var verkligen bra! Jag ska till gbg i helgen, men när jag kommer hem ska jag skriva mer om Hong Kong och Sanya. Kram