måndag, april 20, 2009

Hong Kong staden och sevärdheterna

Nu är det kanske inte sevärdheterna som lockar med i Hong Kong, men det finns massa tempel och annat att se. Efter Peking är det inte det vi längtar efter mest, så här kommer ett urval av vad vi gjorde våra fyra dagar i denna underbara stad.

The Escalator. Stadsdelen Central ligger på en sluttning och för att underlätta för alla hongkongbor finns det ett rulltrappesystem som är världens längsta. Runt rulltrapporna ligger det massor av pubar, särskillt i SoHo - South of Hollywoodroad.

Sluttningen, dvs berget Victoria Peak. För att komma upp hit tar man en bergsspårvagn.

Andreas har tagit sig nästan ända upp på toppen, men sedan är det stopp. Vi får dock på (lite)närmare håll titta på masterna som pryder toppen. Det är fantastisk utsikt och underbar grönska hela vägen upp. Hitupp tar sig få turister, alla nöjer sig med utsiktstornet där bergbanan slutar. Miljön gjorde det helt klart värt en promenad!

Kowloon Park. Jag var tvungen att ta denna bild då det kändes som taget ut Hitchcocks fåglarna (klicka på bilden för att se det bättre).

Stanley, en brittisk badort ca 20 minuters bussfärd från Central. Här kan man dricka öl på pubar och handla saker på en stor marknad (den bästa jag varit på i Kina so far, tyvärr ville Andreas hänga utanför så det blev inte ett så långt besök).

Man kan också bada - det bästa jag vet!

Ett intressant fenomen vi stöter på i Hong Kong - vad gör alla dessa människor på gatan? Och varför är det uteslutande kvinnor? De är för finklädda och har för dyra saker för att vara uteliggare, men om de är turister varför har de då inte tagit in på hotell? Svaret får vi av några vänner till Andreas som vi av en slump stöter på (mer om det i nästa bloggpost). Det är filippinska gästarbetare som arbetar som hushållerskor i fina hem. Där har de aldrig egna rum och när deras lediga dag, söndagen, kommer så har de ingen annanstans att ta vägen. Söndagar är således deras dag då de shoppar och umgås med vänner. Polisen kör inte iväg dem, så länge de håller sig borta från de glassigaste gatorna.

Vi åker till shoppingkvarteren i Causeway Bay. Vi lyckas inte hitta någonstans att sitta ner och ta en fika eller öl här så vi beger oss tillbaka till mysigare Central - med dubbeldäckarspårvagn!

Det regnar sista dagen så vi gör ett besök på Hong Kongs historiska museum. Här står jag bredvid en monter som visar gammal hongkongsk brudöverlämning.

Och så kom det sig då att vi hade lite för mycket pengar kvar och istället för att undersöka om vi kunde växla tillbaka så brände vi en hel del på en underbar afternoon tea på Peninsula Hotell. Helt fantastiskt! Underbart te och underbara godsaker. Nu står vi oss tills vi kommer fram sent till Guangzhou.

Det finns mer att se; en massa vackra öar, tempel, orten Aberdeen och mycket mer, men vi hade fyra dagar och vi ville inte känna oss begränsade och ha för späckat schema utan bara hänga och insupa atmosfären. Här var nattlivet så fantastiskt att vi faktiskt unnade oss sovmornar så att vi skulle orka med att vara ute länge. Inget vi ångrar!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag säger bara åååååååååååååååå...

Kram på er!

Hanna sa...

Det är så fantastiskt att vara på semester! Nu när jag lägger upp HK-bilderna längtar jag tillbaka!

Kram