söndag, maj 25, 2008

Eurovision Song Contests död?

Är Eurovision Song Contest på väg mot undergång?

Det är inte kul när man på förhand vet vem som ska få tolvan. Och så var det ju mest hela tiden igår, precis som alla andra år. Jag har varit inne på att återinföra juryn, men det främjar ju korruption och kompisrösting ännu mer. Problemet nu är ju inte att folk röstar på sina grannar, utan att folk röstar på sig själva. Micke Leinegard på SVT sa att han hoppades att de tusen utlandssvenskar runt om i Europa skulle hjälpa Sverige till segern. Frågan är bara hur de tusen utlandssvenskarna, som inte ens bor på samma ställe, ska kunna mäta sig med alla utlandsbosnier och utlandsryssar. 30 % ryssar i Estland kommer för alltid kunna ge Ryssland tolvan, även om bara en liten del röstar. Alla andra i Estland kommer ju att rösta på olika länder. Även om inte hela minoriteten röstar så räcker det för att ge utslag.

Men trots allt detta så vinner man inte om man inte har ett brett stöd över hela Europa. Ryssland hade det igår, liksom Serbien förra året. Öst må rösta på öst, men vi gör det också. Och vi glömmer så lätt att Finland vann för två år sedan.

Så är ESC på väg mot undergång? Kanske. Men det handlar inte om kompisröstningen, snarare om att etablerade musikländer inte satsar lika hårt som andra. Sverige har tusentals delfinaler, men kunde ändå inte skrapa fram nåt bättre än Charlotte Pirelli. Och England och Tyskland, skäms på er! Och Italien – kom tillbaka, ni är saknade! Tyvärr verkar inte Europa vara mogna för Sébastien Tellier eller The Ark, men vi har ju fler stjärnor som vi kan välja och vraka mellan!

För övrigt trodde jag att Charlotte Pirelli skulle komma bland de fem sämsta. Jag sa till och med igår att jag inte skulle bli förvånad om det var hon som var juryns wild card. Och det var hon.

Vilka röstade jag på? Frankrike så klart. Och Turkiet. Kent på turkiska var en höjdare.

Vi hade en för oss traditionell ESC-fest igår med mat eller dryck från alla deltagande länder. Här kan ni se franska ostar, turkisk Raki, Toast Skagen och georgisk aubergine med valnötsfyllning. Vi har knytis där alla får ansvar för några länder var och det blir alltid succé! Och jag är den första att gråta om ESC verkligen dör...

Inga kommentarer: