fredag, maj 23, 2008

Bridezilla

Jag löper numer feministisk amok på sajten Bröllopstorget. Där stöter man på många bridezillas och könsrollerna frodas. Och en sanning finns: Det man önskade sig när man var fyra år gäller idag, när det gäller bröllop alltså. Ingen skulle nog drömma om att skaffa sig en himmelsäng eller att bo i en koja, något som i alla fall jag ville göra när jag vara fyra. MEN. Om man har drömt om att ha ett bröllop som i en hollywoodfilm när man var fyra så är det inte ok att ifrågasätta detta. I alla fall inte om det handlar om brudöverlämning. Inga argument om gestens betydelse biter på brudar som vill att deras pappa ska lämna över dem till deras sambo, och i vissa fall fadern till deras barn. Att man varit gift tidigare spelar inte heller någon roll (även om någon fyndig person påpekade att det då borde vara ex-mannen som överlämnade vid altaret). Att man älskar sin pappa eller att han betalar för bröllopet är skäl nog att välja att ens bröllop symboliserar ofrihet.

Det värsta är kanske inte att man vill ha det på det sätet, utan den totala oreflektionen över symboliken. Svenska Kyrkan tar avstånd från denna form av vigsel och präster uppmuntras att inte tillåta brudöverlämning. Tyvärr är många präster ryggradslösa och går med på det, men många säger ändå nej. Detta är vad många på Bröllopstorget tycker är så fruktansvärt. Det de har drömt om när de var fyra är på väg att inte bli verklighet för att prästen säger nej. Det spelar ingen roll om man tror på Gud eller inte, eller om man regelbundet går i kyrkan, för i kyrkan ska man gifta sig (det är ju så fint) och en präst ska man ha (hur skulle det annars gå till?) men kyrkan och prästen måste anpassa sig efter ens egna önskemål (VA? måste man ha TVÅ psalmer, VA? vad spelar det för roll om jag är halvnaken i kyrkan, det är ju så jag vill se ut!). Det är alltså bruden som bestämmer (för guds skull inte brudgummen!) och man måste i alla lägen få EXAKT som man vill ha det.

Jag tycker att det är roligt. Ju mer jag hänger på Bröllopstorget, desto mindre bridezilla blir jag. Jag kommer att gifta mig borgerligt och jag kommer varken ha brudklänning med släp eller pappa som lämnar över mig. Men det är kul att se hur andra har det. Det ger lite perspektiv.

5 kommentarer:

Mina sa...

Underbart!

ordningsfrun sa...

Menar du att du inte kommer att sy elementöverdrag, stolsöverdrag och gardiner som matchar din brudbukett. Såååå piiiinsamt det kommer att bli! :)

Anonym sa...

Visst är det gott med lite perspektiv! Men visst blir man också rätt så frustrerad när man halkar in i en "brudöverlämnings- diskussion"! Att det ska vara så svårt att förstå vad det handlar om och vad som är verklighet i så många andra länder! Baa!

Hanna sa...

Loly: Tack!

Orndingsfrun: Men det är klart att jag borde överväga det där med stolsöverdrag. Sånt är ju faktiskt viktigt! ;o)

Linnéa: Brudöverlämningsdiskussionerna driver mig till vansinne. Jag har fortfarande inte fattat varför vettiga tjejer i min egen ålder vill bli överlämnade.

Anonym sa...

Underbart inlägg, tack för att du finns på Bröllopstorget och gör diskussionerna lite intelligentare!

//Tooticki