fredag, maj 23, 2008

Individuell föräldraförsäkring

Som jag skrev idigare så för jag feministisk kamp på Bröllopstorget. En fråga som vi glidit in på är delad föräldraledighet. Ett av de främsta argumenten där och överallt annars när jag diskuterat det ämnet är att många inte har råd. Det pratas om familjer där man vänder på varje hundralapp för att få det att gå ihop och att låta den som tjänar mest vara hemma skulle vara en för stor förlust för familjen. För dessa familjers skull måste man låtas dem bestämma själva.

Det är ett bra argument. Men jag undrar vilken förankring det har i verkligheten. Det som slår mig först är varför det alltid är från personer som har råd som detta argument kommer. De känner inte någon i en sådan situation och de kan inte ge exempel på fall där familjer skulle gå under av delad föräldraförsäkring. Det andra som slår mig är att det är Vänsterpartiet som är mest drivande i frågan, av partierna. Om det var en stor fattigdomsfälla så borde väl just vänstern vara mest emot?

Nej, jag tror att det handlar från höger till vänster om att man vill välja själv. Anledningen till att det är så fruktansvärt viktigt måste ju vara att man inte vill dela. Jag vill inte genom mina skattepengar sponsra familjer som vill leva ojämställt. Vill man inte dela så får man helt enkelt pröjsa det själv. Föräldraförsäkringen ska, precis som alla andra försäkringar, vara individuell och inte överlåtelsebar. Först när jag får ett exempel på familjer som inte skulle klara sig vid en sådan reform kommer jag att ta det argumentet på allvar.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Vi har inte råd att dela lika. Vi skulle antagligen ha det om det inte fanns tak i föräldraförsäkringen.

Skulle kännas surt att behöva sätta barnet på dagis vid 8-9 månaders ålder bara för en princip. Tror inte ens det finns dagisplats till barn så tidigt.

Anonym sa...

Kan man förresten inte se det som att föräldraförsäkringen är individuell såtillvida att den följer barnet, inte föräldrarna?

Hanna sa...

Hej anonym,

Om ni tjänar så mycket att ni drabbas av taket i föräldraförsäkringen, hur kommer det sig då att ni inte har råd?

Och nej, försäkringen är inte barnets, då den baseras på förädrarnas inkomst.

Loly sa...

Därför att inkomsterna är väldigt ojämnt fördelade i vårt hushåll.

Hanna sa...

Jag förstår, men är det så att ni inte skulle klara er eller är det så att det skulle bli oangenämt att dela? Jag är ledsen att jag är så kategorisk, men föärldraförsäkringen är en förmån och jag tycker att man kan vara mer restrektiv när man ge folk pengar för att inte arbeta, även om det gäller att ta hand om barn.

Loly sa...

Det här är inte riktigt rätt forum för att diskutera vår ekonomi i detalj så jag svarar generellt:

Din följdfråga är absolut rimlig; vad ligger i begreppet "inte ha råd"?

Det blir rentav löjligt att säga det om man har ett onödigt dyrt boende, eller inte vill göra avkall på semesterresor eller andra nöjen under den tid som föräldraledigheten varar.

Hanna sa...

Jag förstår att du inte vill diskutera din ekonomi i detalj, men det du svarade var lite det jag menade. Sedan tycker jag att taket i föräldraförsäkringen måste höjas!