måndag, november 28, 2005

Guide till Egypten

Nu är jag hemma igen och är brun och fin! Jag tänkte ge er en liten miniguide till Sharm el Sheikh om det är någon som skulle gå i tankar om att resa dit.

Det första ni ska tänka på är att inte åka med Detur. De är billiga men det som står i katalogen stämmer inte (t ex när det gäller deras utflyktsprogram) och deras resesäljare kommer att säga att det som står i katalogen stämmer. Det kan alltså handla om en tråkig överraskning om ni hade tänkt flyga till Kairo och pyramiderna för 1000 kr, som det står i katalogen och som säljarna bekräftar. Detta pris gällde en bussresa fick vi veta på plats i Sharm. Det fanns inget intresse att gottgöra oss för detta. Det fanns egentligen inget som helst intresse för någonting, allra minst för sitt jobb, hos vår reseledare. Det fanns två reseledare till som var bättre, men vårt första intryck var inte alls bra.

Det andra ni ska tänka på är att solen går ner kl 16. Förbered er alltså på tidiga morgnar och eftermiddagsvila.

Det tredje som att tänka på är att egyptierna är extremt gåpåiga, men de respekterar förhållanden. Således rekommenderar jag par mer än singeltjejer att åka till Sharm.Men mitt samlade intryck av Sharm var ändå positivt och här kommer en lista om varför ni ska åka dit:

1. Fantastisk snorkling! Det är som om man simmar omkring i ett gigantiskt akvarium. Snorkel och mask går också att köpa billigt på plats. Och du kommer definitivt att hitta Nemo!

2. "Nära" till Kairo och pyramiderna. Man måste se pyramiderna innan man dör och de kommer inte att göra dig besviken! Så mäktigt och så fantastiskt!

3. Naama Bay är lugnt och trevligt och fräscht. (Man ska ta det för vad det är - en uppbyggd turistort - och man behöver inte leta sig till Gamla Sharm då detta är en gigantisk marknad med mer flugor och mer sunkiga hus än Naama Bay, alltså inte så mycket genuint som man kan tro om man läser guider.)

2 kommentarer:

Staffan Ovesson sa...

Hej Hanna! Välkommen hem! Hur kan solen gå ner klockan 16 i Egypten? Det är ju då den går ner här (i Ggb; nåja 15.30), och Egypten är ju betydligt närmare ekvatorn. Verkar inte det konstigt?

Hanna sa...

Hej Staffan! Kul att du har hittat hit. Jag var mycket förvånad över de korta dagarna i Egypten, men å andra sidan är ju dagarna kortare där än här på sommaren också. Dock började solen gå ner kl 16, och helmörkt var det först halv sex, men det är ju verkligen tidigt för att vara sommarvarmt!