onsdag, juni 01, 2005

Den svenska sjukvården

Jag lider av en sjukdom som kallar reflux. Den innebär att min magmun inte stänger sig och att syran i magen kommer upp i form av sura uppstötningar och halsbränna. Det är därför som jag måste äta syredämpande mediciner varje dag. Dessa mediciner har jag ätit varje dag sedan sommaren 1999 och igår fick jag reda på vad det är för fel på mig. Så många läkarbesök och så många råd senare så vet jag äntligen vad det är för fel på mig. Och jag vet att det går att operera.

Nu är det inte så att reflux är en ovanlig sjukdom som är svår att upptäcka, tvärt om. Många lider av den, men får inte så stora problem som jag har fått. Jag har genomgått undersökningar där läkare har antydit för mig att magmunnen kan vara öppen. Sedan har ingeting hänt. Jag visste inte att sjukdommen fanns och ännu mindre att man kunde operera. Jag har frågat vad man kan göra och inte fått några svar. Det tog fem år och byte av landsting, från Göteborg till Stockholm, innan jag fick reda på att det gåt att göra någonting åt det. Det värsta är nog ändå den läkare i Göteborg som motvilligt skrev ut en form av losec, med förmaningen att det var farligt att äta det för man kunde bli beroende. Jag led och åt mildare mediciner tills jag tillslut gav upp och köpte receptfria omaprozol (samma sak som losec) och åt varje dag. Nu vet jag att om man lider av reflux och inte vill operera så SKA man äta syredämpande. Man kan inte leva normalt annars.

Jag försöker att inte vara bitter på den svenska (göteborska) sjukvården, utan istället glädja mig åt att jag ska få en operation till hösten och att jag kan äta mina omaprozol utan att ha ångest!!

3 kommentarer:

Anonym sa...

funkade det?

AnnaThatLovesYou? sa...

såklart som många andra som googlat reflux kom jag in på din blogg.
"kul"att känna att man imte är ensam typ..
Jag har ätit omparazol, pantaloc tuggat rennie ja fan och hans moster i snart 8 år, INGENTING hjälper.
Jag har ej fått nån direkt diagnos förutom typ dyspepsi..det har aldrigg gjort någon riktig undersökning, jag har inte ens svalt en kamera, har försökt 2 gånger men det går inte...har bett dem söva ner mig då och köra in den, men de bryr sig inte.
Jag har i runda svängar magbesvär 1 gång i veckan...kan vara 1 hel vecka va bra 3 dar och sen börjar det om igen.
Går nästan ständigt runt och är illamående, i bland ont, vissa nätter får jag agsyran upp i halsen och hostar ch tappar rösten, får klump i halsen osv.
det spelar ingen roll vad jag äter eller inte äter, det kommer ändå..om jag är stressad eller inte.

antar att jag bara ville skriva av mig, även sen det var längesedan du gjorde detta inlägg.
Såg att du opererat dig.
fungerar det bra?
hur är ditt liv i dag?
till mig sa de att de inte opererar sånt längre, för det finns ju så bra medecin..jorå som inte funkar!

anyway
ha det så gott!!

//anna

feministbrud sa...

Vad konstigt att de inte opererar längre! Jag kan dock säga att mina besvär är tillbaka. Det är inte lika illa som förut, men jag äter syredämpande mediciner så gott som dagligen nu. Nu hjälper det för mig, så jag är lyckligt lottad antar jag. Det där med kameran är ett helvete, men innan man får göra en operation måste man gå omkring med en slang i näsan och en dosa på magen som möter ph-värdet, i ett helt dygn. Inte helt angenämt.

Hoppas det går bättre för dig! Gör efterforskningar om operation, för det är ju jätteskumt om de inte gör det längre.