tisdag, december 22, 2009

Tid för njutning

Nu är det jul och med jul kommer underbart god julmat och massor av julgodis. Ingenting av det underbara ätbara i juletid är nyttigt och ångesten över extrakilo som ska bantas bort i januari är på många håll stor. Här kommer några tankar från mig inför den kommande matfrossan. Tänk efter, är det värt att ha ångest?

Jag är överviktigt, inte mycket, men tillräckligt för att jag måste tänka på vad jag stoppar i mig för att jag inte ska gå upp mer. Men jag trivs med mig själv. Jag tycker om min kropp och hur jag ser ut. Inte varje dag och inte varje sekund av dagen, men i det stora hela så är jag nöjd. Jag behöver som sagt gå ner i vikt, men som för många andra så är det inte ett akut tillstånd av fetma.

Därför har jag inte ångest. Jag vet att jag kommer att gå upp i vikt under julen och att jag måste anstränga mig hårdare i januari för att gå ner det igen. Jag vet det, för det är så varje år. Vad jag också vet är att jag brukar vara extra motiverad just i januari att träna hårdare och äta nyttigare. Därför känns det verkligen meningslöst att tänka på det i förväg. Istället för att ha ångest för varje tugga jag tar, så njuter jag av att det är jul och att maten och godiset är gott. Njuter, inte har ångest.

Mitt råd till alla julfirare är att börja tycka om er själva och njut av att vara lediga och slappa. Fundera på vad ni vinner på att tänka på om det är lättmjölk eller standardmjölk i latten, hur mycket konstiga tillsatser det är i ischoklad eller om det är ok att dricka vin varje kväll under ledigheten. Vad spelar det för roll? Var sak har sin tid och nu är det tid för njutning.

God jul!

Lite bilder från julen 2008:

Julmat till lunch.

Julmat till middag.

Julefterrätt.

Julhanna anno 2008.

6 kommentarer:

Jenny sa...

Du är vacker! ;-)

Hanna sa...

Tack Jenny!

Anonym sa...

Underbart skrivet! Ser så fram mot imorgon då vi ska träffas och NJUTA av gott fika.

Stor kram!

(och det var superläckra bilder!)

Hanna sa...

Det var verkligen en trevlig fika! Och jag njöt av chokladbollen ;o)

Kram!

linda sa...

fint och bra skrivet! önskar jag kunde känna som du, det låter - och är - klokt och sunt.
kram på dig snygging

Hanna sa...

Tack Linda! Ha inte ångest, du är snygg som du är!!

Kram och god jul!