onsdag, september 30, 2009

Calle Schulman om föräldrarollen

För oss som gillar delad föräldraledighet är Calle Schulman dagen hjälte. Hans debatt inlägg är så bra att man rörs till tårar. Det är så viktigt, det han skriver, att man alltid måste finns för sina barn, man kan inte nöja sig med små korta inspel då man är roliga pappan. Man måste också ta ansvar för att hem och familj fungerar.

I Calle Schulmans familj så var det pappan som delade hemlisar med sina söner och mamman som lagade maten och betalde räkningarna. I hur många hem ser det inte ut just så? Jag är glad för att Schulman är öppen och berättar om sin familj. Förhoppningsvis kan det få någon att öppna ögonen.

Det är viktigt att båda föräldrar tar sitt ansvar. Och det är viktigt att båda kan vara roliga, men samtidigt inte försumma maten eller disken. Barn bör kunna ha hemlisar med både mamma och pappa.

Jag tror att delad föräldraledighet kommer att leda till mer jämställdhet i hemmen, dels för att båda tvingas ta ansvar, dels för att både vet vilket jobb det är att vara hemmafru/hemmaman och dels för att båda får samma beroende av att vilja vara med sina barn. Och vad vi lär ut till våra barn, kommer de i sin tur lära ut till sina. Familjen och hemmet är bådas ansvar, det kan aldrig bara vara en kvinnosak.

3 kommentarer:

linda sa...

apropå din kommentar: det är värt det, hur många sömnlösa nätter som helst ;) fördelarna överväger :D
men du, vad fasen är ett dinki-par?! jag känner mig lite off, ha ha.
kram!

Hanna sa...

Double income - no kids ;o) Det är rätt trevligt det också!

linda sa...

ah! ok, ja, det låter ju också schysst!
läste nånstans att bögar är alla köpmäns dröm: gott om pengar och inga barn att spendera dom på. och så ni då ;)
det där med bögarna är ju väldigt fördomsfullt (inte bara för att alla bögar ju inte har en hög inkomst), och tragiskt (om dom egentligen skulle v i l j a ha barn), men jag kan bli lite avundsjuk på er ändå, när jag kollar banksaldot och räknar dom få timmarnas sömn per natt ;)

kram!