onsdag, februari 11, 2009

Fördomar om feminismen

Jag möter ofta fördomar om feminismen och har nu bestämt mig för att göra en följetong här på bloggen där jag försöker att lista det jag hör och som inte har något med feminismen att göra. Fyll gärna på!

Feminism innebär inte:
Att man måste ha håriga armhålor.
Att man inte får sminka sig.
Att rosa är en förbjuden färg.
Att man som kvinna inte får känna sig liten och rädd.
Att man som man aldrig får hålla upp en dörr för en kvinna.
Att kvinnor måste meka med bilar.

2 kommentarer:

Johanna Sjödin sa...

Känner mig stereotyp. Stereotyp som i att jag ser ut som nidbilden av hur en feminist "ska" se ut. Jag förvånas över hur denna syn på feminister har kunnat leva vidare när orakade armhålor är undantag till och med inom feministiska kretsar.

Jag är en osminkad feminist med håriga armhålor. Använder sällan rosa och känner mig varken liten eller rädd. Däremot tycker jag att man ska hålla upp dörren åt ALLA. Det blir trevligare så. Dock har jag problem med idéen om att mannen ska bära all packning. Bil kommer jag aldrig skaffa (peppar, peppar).

Hanna sa...

Hej Johanna!

Jag håpller med om att det är roligt att den stereotypa bilden av feminister fortfarande finns kvar. Jag trodde inte det, men när man träffar på folk utanför sina egna kretsar så ser man vad som döljer sig.

Jag är nog tvärt emot dig väldigt ostereotyp som sminkar mig, rakar mig och går i rosa. Däremot älskar jag fotboll och hemma är det jag som skruvar hyllor och måste plocka bort en död fågel på balkongen (det har hänt). Feminismen sitter ju varken i sminket eller i färgen.

Och visst är det roligare när alla håller upp dörrar! Jag hatar när jag håller upp en dörr och en man (oftast äldre) vägrar att gå in. DET är dålig stil.