tisdag, januari 15, 2008

Neo, Percy och mikrolån

Igår var jag och lyssnade på Percy Barnevik. Han har fått ett pris för årets förändrare av Magasinet Neo. Priset har han fått för hans projekt Hand in Hand där han ger mikrolån till kvinnor i Indien för att fattiga människor ska kunna ta sig ur fattigdomen.

Det var underbart att lyssna på Barnevik som så engagerat berättade om hur han givit pengar ur sin egen fick för att fattiga människor i Indien ska få det bättre. Han anser att bistånd är bra, men att mycket bistånd används fel. Allt bistånd bör vara hjälp till självhjälp och inget bistånd ska kunna gå ner i en diktators egen ficka.

Idén med mikrolån är att låta människor starta egna företag med små medel så att de själva kan låta det växa. Mikrolånen ska också göra människor oberoende av lånehajar som tar ut ockerräntor samt ge dem en möjlighet att sälja direkt till inköparen utan onödiga mellanhänder och på så sätt få mer betalt. De kvinnor som får mikrolånen lyfter sig ur fattigdomen och växer också som människor.

Med tid under projektets gång har Barnevik blivit insiktsfull och insett att det är genom kvinnorna man måste gå för att skapa ett bättre liv för många människor. Han lånar nämligen inte ut pengar till män. De super, är opålitliga och betalar inte tillbaka. Däremot får de ju jobb i kvinnornas företag, så det går ju bra för männen också, påpekade Barnevik med ett skratt.

Det är precis detta som jag tycker att bistånd ska gå till. Det var underbart att lyssna på föredraget och höra hur detta projekt fungerar. Percy är min nya idol. Jag kommer nu att både bidrag ekonomiskt och med min fritid för detta projekt. Gå själva in och läs på deras webbplats, den engelska och den svenska.

2 kommentarer:

Maria Byström sa...

Håller med. Percy blev min idol också. Jag är Såååååå glad att fått lyssna till honom och fått inspiration till tusen.

Och så var det så kul att träffa dig också :-)

Hanna sa...

Ja, det är alltid lika kul att ses ;o)