söndag, april 15, 2007

Bostadsbidrag

Anders Borg vill avskaffa bostadsbidraget. Han blir just nu intervjuad på TV4. Journalisten påstår att hennes vänner tycker att bostadsbidraget fungerar bra och hon frågar Borg vad det egentligen är som fungerar så dåligt. Till alla er som, precis som journalisten på TV4, undrar vad det är som funkar så dåligt med bostadsbidraget vill jag berätta följande:

För att få bostadsbidrag måste du veta hur mycket du ska tjäna i ett helt år.
* Jag var student och brukade sommarjobba i växeln på lantmännen. Det var olika från år till år om jag fick jobba heltid och hur mycket jag fick jobba. Jag tog till i överkant.

(Under våren skickade försäkringskassan ut ett brev att jag hade fått för lite bostadsbidrag året innan och att de var skyldiga mig 150 kr. Jag var då utfattig och blev överlycklig. Sedan läste jag det finstilta: Vi betalar inte ut summor under 200 kr. Jag erbjöd mig att skänka dem 50 kr så att jag kunde få ut pengarna, men de bara skrattade åt mig.)

Pengarna kommer in på ditt konto varje månad och du behöver aldrig stämma av så att du vet att du inte får för mycket/för lite pengar.
* Jag reflekterade inte över inkomstförändringar gentemot vad jag uppgett i januari. Jag fick två veckors extra sommarjobb i september, rapporterade inte detta.

Året börjar ta slut och försäkringskassan betalar ut sitt sista bostadsbidrag till mig.
* Jag får ett jobb. Lågbetalt, men ett jobb. Jag börjar den 1:a december och får min första lön den 27:e december.

Försäkringskassan tycker inte att jag är berättigad bostadsbidrag mer.
* Jag söker inte och tror att allt är frid och fröjd. I maj kommer ett brev som säger att jag ska betala tillbaka 7000 kr. jag får en chock och ringer upp försäkringskassan och frågar vad det är frågan om. Svaret är att jag förväntas använda pengar i januari som jag inte vet at jag ska få i december. Och för övrigt tyckte personen på försäkringskassan (som jag tyvärr inte tog namnet på) att jag skulle bett min arbetsgivare att vänta 4 dagar med att betala ut min lön. Det är alltså så man gör. Inte heller var de villiga att dra av 150 kr vilket gör att jag fortfarande anser att försäkringskassan är skyldiga mig 150 kr.

Är bostadsbidrag ett fiffigt system? Vem kan tycka det? Om man är arbetslös eller student utan sommarjobb ett helt år, ja då funkar det säkert. Men om du får en förändrad situation så kan det bli förödande. Jag hejar på Anders Borg. Detta var det bästa jag hört på länge!

Inga kommentarer: