fredag, mars 09, 2007

En sexists bekännelser

Igår var det internationella kvinnodagen och då var jag på ett seminarium här i riksdagen med Lars Einar Engström, han som är sexist och företagsledare. Mycket bra seminarium, men kanske inte så väldans mycket nytt. Dock fick han mig att fundera på detta med piska och morot.

Engström gjorde klart ganska tidigt att han tror på piska. Jag trodde att jag var mer år morotshållet eftersom jag inte är för kvotering till bolagsstyrelser. Men så är faktiskt inte fallet. Jag håller med Engström om att piska faktisk är ett måste i många fall. Mindre pengar till dem som inte når upp till jämställdhetskraven eller frysta löner för männen till kvinnorna kommit ikapp. Det är bra förslag. MEN. De ska inte vara statligt reglerade. Alla företag måste själv sätta upp piskor för att nå jämställdhet. Det kan låta trögt och långsökt, men som liberal kan man inte tycka att det är ok att staten går in och pillar i vilka som ska sitta i vilka bolagsstyrelser. Däremot bör alla dem som vill nå jämställdhet i sitt eget företag överväga piska. Blir jag företagsledare så kommer jag att piska hej vilt!

Kvotering i huvudet är något annat jag brukar prata om. Sätt upp målet 50-50 och arbeta efter det och ifrågasätt alla avvikelser och fundera igenom varför du vill ha det på det sättet. Man måste tvinga sig att se bortom sina fördomar.

Hur som helst är Engström mycket rolig att lyssna på så gör det någon gång om ni får chansen. Läs annars hans bok som jag har recenserat här.

5 kommentarer:

Maria Byström sa...

Har också hört honom två gånger och han är jättebra att lyssna på.

Just det han säger att män på ett sätt "kvoteras" in just pga att de är män och mer kompetenta kvinnors ansökningar läggs i papperkorgen är så otroligt talande...

Och att (ofta) företags riktlinjer för att främja jämställdheten reduceras till en pärm som står och samlar damm i ledningen rum.

Det bästa vore såklart om alla vi konsumenter valde produkter från företag där jämställdhet de fakto är en självklarhet i praktiken...

Hanna sa...

Jo, det finns mycket för oss att göra också. Jag tror att det är vitktigt att personer som Engström finns. Jag hoppas bara att det kommer att komma fler som honom!

Maria Byström sa...

Hej Hanna! Hoppas allt är bra med dig :-)

Såg att han är på g med en ny bok nu : http://www.aftonbladet.se/vss/kvinna/story/0,2789,1028934,00.html

Hanna sa...

Han pratade om det. Jag ska givetvis köpa den och recensera den till mitt bibliotek!

Maria Byström sa...

Vad bra!!! Du kan säkert få ett rec-ex om du mejlar förlaget!

Kanske vi skulle ha en Feliragrej kring hans nya bok?