torsdag, november 30, 2006

Bryssel i bilder

Jag sitter försjunken i ett föredrag på Kreab. Ett mycket intressant och bra besök!


Jag på Grand Place. På väg att köpa choklad.


Här är en del av gruppen på Grand Place, den del som nästan alltid hängde ihop. Här är Patricia, Jakob, Anne-Lie, Sara och Andreas.


Bloggutmaning om politiska metoder

Jag har blivit bloggutmanad av Mia om politiska metoder. Jag ska försöka svara så gott det går.

Inomparlamentariskt vs utomparlamentariskt arbete?
Inomparlamentariskt. Det vore kanske konstigt om jag sa något annat jag som jobbar i ett politiskt parti ;o) Å andra sidan är det bra att organisera sig i enfrågerörelser om man vill påverka också. Man kan göra både ock. Det finns ju inget direkt motsatsförhållande, men själv har jag valt att engagera mig i ett polislikt parti.

Form vs innehåll?
Innehåll. Det spelar ingen roll hur fina flygblad man har om det inte står något vettigt på dem. Så klart är det bra att vara proffsig och ha en enhetlig form, men till syvende och sist är det innehållet som är det viktigaste. Jag håller med Mia om det hon skrev om euroomröstningen. Jag var anställd och det var hemskt att se hur form hela tiden gick före innehåll.

Civil olydnad vs laglydighet?
Det är svårt, för man ska naturligtvis följa lagarna i ett demokratiskt land samtidigt som man måste bryta mot lagarna i en diktatur för att få demokrati. Jag tycker att man kan bryta mot lagar man anser fel i en demokrati, men man måste vara beredd att då ta sitt straff (det är ju lite det civil olydnad handlar om). Exempel på det är ju totalvägrare i försvaret som tog fängelse för något det trodde på, och det är något som jag förstår och respekterar. Jag tycker inte, torts att man tar sitt straff, att släppa ut minkar är en bra metod eftersom man ofta dödar djuren indirekt och det är aldrig ok.Icke-våld vs politiskt våld?Icke-våld. Jag förespråkar aldrig våld i något sammanhang. Jag är inte pacifist, men anser att man ska undvika våld så långt det är möjligt.

Vass politisk sekt vs urvattnad massrörelse?
Svårt. Vi behöver mer vassa ideologer som kan vässa det politiska klimatet och den politiska debatten, samtidigt är det bra om politiken är öppen för alla. Ingen ska känna att den inte passar in eller inte kan göra något. Jag tror att det behövs lite av varje faktiskt, både vanligt folk och vassa ideologer ;o)

Separatistisk organisering eller inte?
Jag vet inte riktigt vad jag ska svara. Det måste definitivt inte vara separatistiskt.

Är din blogg en politisk metod?
Jo, det är det väl. Här vädrar jag mina egna personliga åsikter och jag vill att andra ska läsa och ta del av dem. Jag vädrar även andra, mindre politiska saker, men politiken är ändå genomgående. Men som Mia sa, det är ju inte en så effektiv metod.

Och vidare: Jag skulle vilja utmana Rasmus och Staffan.

Resa till Bryssel

Nu är jag hemkommen från en studieresa till Bryssel. Jag var själv reseledare för 32 personer och det var värre än jag någonsin kunnat ana. Hur kommer det sig att människor slutar att vara förnuftiga så fort de ingår i en grupp? Hur kommer det sig att man frågar reseledaren och inte hotellt om var man ska ställa in väskorna? Varför frågar normala människor när bussen går fast det är uppenbart att ingen vet det? Hur har människor mage att klaga på att hotellet ligger ocentralt när resan kostat dem 500 kr? Frågor det inte finns något svar på, men som man bör ha med sig om man ska ordna en resa.

Trots ovanstående saker så hade jag en mycket tevlig resa till Bryssel med massa intressanta besök, trevliga promenader och god öl. Jag kanske borde lära mig att lägga in bilder så att jag kan visa hur kul det var! Återkommer om detta.

Äntligen!

Nu får man boxas i Sverige också. Det var ett skönt besked och ett steg i rätt riktning. Vi kan som sagt inte förbjuda allt vi inte gillar eller skydda människor från allt ont. Vill folk slåss under kontrollerade former ska de få det. Svårare än så behöver det inte vara.

tisdag, november 21, 2006

Socialliberal?

Jag har under hela min tid i LUF och folkpartiet kallat mig socialliberal. Min mer eller mindre nyliberala sambo har ofta elakt sagt (och det är han inte ensam om) att definitionen av socialliberalism är det som folkpartiet just nu är. Jag har funderat på det där och de senaste veckorna har jag även funderat på att sluta kalla mig för socialliberal.

Jag har INTE ändrat åsikt, jag ÄR fortfarande socialliberal enligt min egen definition. MEN, nu när det gått dåligt för folkpartiet i valet höjs många röster fört att partiet måste bli mer socialliberalt och att vi måste återgå till mer socialliberala värden. Vad betyder det? En kvinna på ett repskap i Stockholm tyckte att det innebar att vi skulle vara missnöjda med att ha fått skolborgarrådet i Stockholm (som är halva budgeten) och skulle istället kämpat för att ha fått socialborgarrådet istället. Är det att återgå till mer socialliberalism? Jag anser, och nog många med mig, att det är ren dumhet. Andra har höjt rösterna för att vi ska föra fram mer äldrefrågor och andra "socialliberala hjärtefrågor". Anar vi här att socialliberalism inte är att folkpartiet ska byta åsikt utan att vi ska lyfta fram andra frågor?

Jag blir inte klok på detta. Dessutom anser många att ”nyliberalismen” inom partiet borde bekämpas. Jag måste då bara klargöra att buggning, ordningsbetyg i skolan och språktester är ingenting som nyliberaler har som hjärtefrågor. Den som tror det vet inte vad nyliberalism är för något. Saker som många socialliberaler kritiserat partiet för är ofta samma frågor som nyliberaler vänder sig emot, t ex övergångsreglerna.

Anledningen till att jag funderar på om jag verkligen vill kalla mig socialliberal är att det verkar användas som ett allmänt slagord i debatten och, till skillnad från vad min sambo säger, verkar socialliberal betyda det som folkpartiet just nu INTE är. Och de frågor som jag värnar om är nog vid närmare eftertanke inte socialliberala värden.

Jag är yttrandefrihetsfundamentalist och anser att yttrandefriheten är en av de viktigaste frågorna just nu. Vi får ALDRIG säga ”Yttrandefriheten är viktig, men…”, vi måste ALLTID säga ”Yttrandefriheten är viktig!”. Det och inget annat är frågan för framtiden och frågan som borde stå överst på dagordningen i ett samhälle och en värld som låter terrorister styra över vardagen.

Socialliberal eller inte? Jag vet fortfarande inte.

fredag, november 10, 2006

Idergard igen

Är han inte klok? Jag hörde honom prata i SVT:s morgonsoffa igen. Denna gång om feministfundamentalistiska fasoner (delad föräldraledighet) och han sparade verkligen inte på krutet. Men en sak får man väl ge honom - han är ärlig i alla fall. Han hymlar inte med att han inte bryr sig om att män skiter i sina barn och kvinnor inte kan göra karriär, för allt det är fria val som FAMILJEN gör. Ursula Berge (som jag i vanliga fall inte delar många åsikter med) sopade till honom gång på gång: " Ska individen eller familjen vara den minsta enheten för försäkringar?" Föga förvånande kunde liberalen Idergard inte svara på det. Mikael Tornving körde stenhårt på det som brukar vara min favoritreplik i debatten - ingen tvingar någon att vara hemma med sina barn! Inte det heller kunde Idergard bemöta.

Som sagt Idergard bekänner färg och han säger rätt ut att han inte bryr sig om snedfördelningen av föräldraförsäkringen och det är väl på sätt och vis bra (att han erkänner, inte hans åsikt). Men man kan inte låta bli att undra om han verkligen är riktigt klok.

onsdag, november 08, 2006

Feministbiblioteket i media!

Min fina sida har uppmärksammats i media! På sajten Salong K finns följande artikel:
"Lär dig hitta på feministbiblioteket"